Vizsgálják a Pfizer és a Moderna oltások hatékonyságát az új koronavírus-törzs ellen

Vizsgálják a koronavírus elleni oltások hatékonyságát az Angliában felbukkant, de már más országokban is jelen levő új koronavírus-törzs ellen, jelentette be a Pfizer és a Moderna.

A Moderna közleménye szerint az eddig rendelkezésre álló adatok alapján arra számítanak, hogy a vakcina az új koronavírus-törzs ellen is immunizál, de a következő hetekben tovább tesztelik az oltóanyagot. A Pfizer bejelentette, hogy jelenleg azt vizsgálja, hogy a már beoltott személyek vérmintái mennyire képesek semlegesíteni a kórokozó most felbukkant mutációját.

Mindkét gyártó leszögezte, hogy a SARS-CoV-2 eddig is mutálódott, és az oltóanyagaik hatékonynak bizonyultak az eddigi variánsok ellen.

Nemzetközi szinten egyre nő az aggodalom az új, sokkal fertőzőbbnek mondott koronavírus-törzs miatt, több ország, köztük Románia is korlátozza a Nagy-Britanniából érkező utasforgalmat. A hétfő este hét órakor érvénybe lépő zárlat előtt tömegesen érkeztek haza a szigetországból a román állampolgárok. A Mediafax hírügynökség szerint a suceavai egyetem az elmúlt két hétben Nagy-Britanniából hazatért román állampolgároktól kér mintákat, hogy megállapítsa, jelen lehet-e már az országban az új koronavírus-törzs. Az eredmény csak szilveszter utánra várható.

Az Európai Gyógyszerügynökség hétfőn jelentette be, hogy engedélyezi a Pfizer-BioNtech oltásának forgalmazását. A sajtótájékoztatón az is elhangzott, hogy nincs bizonyíték arra, hogy az oltás nem véd a SARS-CoV-2 új törzse ellen.

(Címlapfotó: Adobe Stock Photo)

Kapcsolódók

Kimaradt?