Kezdeményezte vakcinájának engedélyeztetését a Moderna

A termék hatásfoka szinte azonos a Pfizer által kifejlesztett oltáséval, azonban  már mínusz 20 fokon biztonságosan tárolható.  

Benyújtotta a szükséges dokumentációt az illetékes amerikai és európai hatóságokhoz a Moderna, hogy sürgősségi eljárással megkapja az engedélyt koronavírus elleni oltásának széles körű alkalmazására. A BBC News értesülései szerint a az amerikai vállalat által elvégzett klinikai tesztek 94,1 százalékos hatékonyságot igazoltak.

A végső tesztelést egy 30 ezres célcsoporton végezték el, akik közül csupán 11 személy fertőződött meg, azt követően, hogy beoltották a vakcinával. Az azonos létszámú, placebo csoportból 185 személy kapta el a koronavírust. Még reménykeltőbb az, hogy a 11 fertőzött közül egy sem mutatott súlyos tüneteket.

Korábban az amerikai Pfizer és a német BioNTech közös fejlesztésű vakcinájának engedélyeztetési eljárása kezdődött el, egyelőre csak az Egyesült Államokban. Ennek a 95 százalékos hatékonyságú készítménynek a hátránya az, hogy mínusz 70 fokon kell tárolni, ami sok országban, így például Romániában is, nehezen megoldható.

A Moderna termékének elegendő a mínusz 20 fok, mely hőmérsékleten 6 hónapig eltartható.

(Nyitókép: Agerpres/EPA)

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?