Vadonatúj bölcsődét avattak a Bihar megyei Szalárdon

A magyar állam támogatásával épült bölcsődét avattak pénteken a Bihar megyei Szalárdon. A bölcsődében szeptembertől fogadják a gyermekeket.

A szalárdi bölcsőde a helyi református egyházközség telkére épült. A 330 négyzetméteres új épületben 20-25 gyermek kaphat magas színvonalú elhelyezési és oktatási lehetőséget. A beruházás összértéke 125 millió forint.

Az új létesítmény átadása alkalmából tartott hálaadó istentiszteleten Csűry István, a Királyhágómelléki Református Egyházkerület (KREK) püspöke mondott prédikációt. Az eseményen a magyar kormányt Grezsa István, a határon túli óvodafejlesztésért is felelős miniszteri biztos képviselte.

Grezsa István az esemény után az MTI-nek elmondta: a Nagyváradtól 26 kilométerre északra fekvő Bihar megyei nagyközségben korábban soha nem működött bölcsőde. Az új létesítmény az egykori református iskola helyére épült. Hozzátette: már januártól beteltek volna a bölcsődei helyek, de a létesítmény technikai okok miatt csak szeptembertől nyitja meg kapuit. A miniszteri biztos hozzátette: a keresztelési adatokból évekre előre lehet látni, hogy telt házzal működhet a bölcsőde.Illusztráció: Királyhágómelléki Református Egyházközség/Facebook

„Azzal az üzenettel jöttem az eseményre, hogy ha bennünket, magyarokat békén hagynak, akkor mi az elmúlt száz év minden vesztesége után is képesek vagyunk építkezni. A jobb élet reményében nyugatra elvándorolt fiataljaink aligha tudják ilyen szintű bölcsődébe íratni a gyermekeiket. Nem azért, mert ott nincs, hanem azért, mert sokba kerül” – állapította meg a miniszteri biztos. Hozzátette: a biztonság és a béke felértékelődött a mostani háborús helyzetben, amikor Magyarország és Románia egyaránt „házat és hazát vesztő anyák és gyermekek” tömegeivel találkozik.

A több mint 3000 lakosú Szalárdon a lakosság 60 százaléka vallotta magát magyarnak a 2011-es népszámláláson. Közigazgatásilag azonban a községhez tartozik két csaknem színmagyar kisebb falu: Jákóhodos és Hegyközszentimre is, így községi szinten hetven százalékos a magyarok aránya.

Grezsa István péntek délutáni programjában a szintén Bihar megyei mezőtelki református óvoda avatója szerepel. A Nagyváradtól 31 kilométerre keletre fekvő településen a magyar állam 34 millió forintos támogatásával újult meg a 20-25 gyermek befogadására alkalmas református óvoda. A létesítmény a mezőtelegdi és pósalaki magyar családok számára is kedvező oktatási lehetőséget kínál.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?