Úzvölgye: Borboly Csaba szerint vissza kell állítani a június 30-i állapotot

Az úzvölgyi haditemető június 30-i állapotának visszaállítását sürgette Borboly Csaba, a Hargita Megyei Tanács elnöke hétfőn Csíkszeredában. Az önkormányzati vezető szerint a csendőrségnek és rendőrségnek közbe kellett volna lépni, meg kellett volna akadályozni a szombati incidenseket.

A törvényszegők gyors felelősségre vonását sürgette hétfői sajtótájékoztatóján Borboly Csaba. Megismételte korábbi kijelentését, miszerint a szabályok előre eltervezett megszegése, illetve szítás, rongálás és birtokháborítás miatt feljelentett Mihai Tîrnoveanut, a Calea Neamului Egyesület vezetőjét a szélsőségesen nacionalista és magyarellenes szervez Úzvölgyébe tervezett szombati akciója miatt.  

„Szörnyűség ami szombaton történt, előzőleg a csendőrség és a rendőrség azt ígérte, hogy minden rendben lesz, aztán a televíziós közvetítéskor azt láttuk, hogy gépi erővel óriási munkálatokba kezdenek minden törvényes előírást megsértve, a csendőrség és rendőrség felügyelete, tétlen részvétele mellett” - mondta Borboly. Hozzátette: másfél oldalnyi jogszabályt sértettek meg a temetőbe bevonulók. 

Akcióban a temetőgyalázók Fotó: Beliczay László

A tanácselnök szerint a büntetéseknek példa értékűeknek kell lenniük, hiszen ha nem, akkor következő alkalommal buldózerrel jönnek, vagy éppen egy másik temetőben teszik meg ugyanezt. Az önkormányzati vezető szerint meggyőződése, hogy a románság többsége sem büszke a történtekre. „Vissza kell térni a június 30-i állapota. Vissza kell állítani a rendet, s folyatni kell az egyeztetéseket. Úzvölgye legyen a béke, a kegyelettartás helye, legyen egy olyan hely, ahol sokan le tudják róni a kegyeletüket” - fogalmazott a politikus. Mint mondta, egyetlen román katona is megérdemli a kegyeletet. 

Mint arról beszámoltunk, Hargita és Bákó helyi és megyei önkormányzatai, valamint a román védelmi minisztérium képviselői június 30-án találkoztak és egyeztettek az úzvölgyi temető ügyéről. A felek akkor a törvények tiszteletben tartására és a folyamatos párbeszédre szólítottak fel ebben a kérdésben, minden olyan tüntetés elkerülésére szólítottak fel, amely nemzetiségtől függetlenül ártana a hősöknek járó tiszteletnek. Megállapodásra jutottak abban, hogy az Úzvölgyében harcoló valamennyi nemzetnek kijelölt helyeket kell behatárolni, ahol a jövőben megemlékezéseket tarthatnak.

Birtalan Sándor, Csíkszentmárton polgármestere a hétfői sajtótájékoztatón azt mondta, nem lett volna szabad megtörténnie a szombati akciónak egy jogállamban, márpedig a korábbi bírósági döntés végrehajtása azt jelezte, működik a jogállam. Hajdu Gábor, az RMDSZ parlamenti képviselője a csendőrök, illetve rendőrök közbelépésének elmaradása kapcsán azzal a hasonlattal élt, hogy amennyiben a rendfenntartók egy nő megerőszakolását látják, akkor kötelező közbeavatkozniuk, nem elég csupán tudomásul venni és követni a történést. 

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?