Úzvölgye: Uszítás, rongálás és birtokháborítás miatt feljelentette Borboly Csaba Mihai Tîrnoveanut

Uszítás, rongálás és birtokháborítás miatt feljelentette Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke Mihai Tîrnoveanut, a Calea Neamului Egyesület vezetőjét a szélsőségesen nacionalista és magyarellenes szervez Úzvölgyébe tervezett szombati akciója miatt - közölte a Hargita megyei önkormányzat. Mint ismert, a Nemzet Útja nevű szervezethez tartozók szombaton kora délután százötven keresztet szándékoznak felállítani az első és második világháborús katonatemetőben az onnan jogerős bírósági döntés nyomán eltávolított ötven betonkereszt helyére, amiket a Bákó megyei Dormánfalva az állítólagosan ott eltemetett román katonák emlékére emeltetett. Csakhogy idejekorán kiderült, a román hősi halottakat nem ott hantolták el.

Az egyetértés, a kölcsönös tisztelet, a békés tüntetések iránti vágy az elesett hőseinknek, ezek voltak azok az értékek, amelyek Hargita és Bákó megye képviselőinek, illetve Hargita megye prefektusának, Bákó megye prefektusának, Hargita Megye Tanácsának elnökének, Csíkszentmárton és Dormánfalva polgármesterének, valamint a Védelmi Minisztérium képviselőinek június 30-i találkozó alapját képezték. Erről itt írtunk bővebben.

Ezeket az értékeket tartalmazza a Csíkszentmárton község helyi tanácsa által jóváhagyott határozat is, amely a község közterületén lévő temetőkben megengedett viselkedésről és cselekedetekről szól. A határozat szankciókról is rendelkezik. A bírság felső határa 2500 lej.

Az úzvölgyi katonaemető, immár az illegálisan felállított betonkeresztek nélkül. Ide tervezi szombati akcióját a Nemzet Útja nevű román szélsőséges szervezet | Fotó: MTI

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke elutasítja az erőszakos tüntetéseket és a közvélemény felbujtását törvénysértő cselekedetekre. Ezzel kapcsolatban Hargita Megye Tanácsa feljelentést fogalmazott meg Mihai Tîrnoveanu, a Calea Neamului Egyesület vezetője ellen uszítás, rongálás és birtokháborítás miatt.

A helyi hatóságok csak azokat a rendezvényeket támogatják, amelyeken a hősök előtt tisztelegnek, tiszteletben tartva az elesettek áldozatát, ahogyan minden demokratikus nemzet teszi a hazájukért elesettek emlékére – olvasható Hargita Megye Tanácsának közleményében, amelyhez csatolták a temetőrend kivonatát is.

Mint a Maszolon megírtuk, százötven fakeresztet készül kihelyezni az úzvölgyi katonatemetőben az eltávolított betonkeresztek helyébe a Calea Neamului (Nemzet Útja) nevű román szervezet szombaton. A katonatemetőben több alkalommal is román emlékünnepséget szervező Tirnoveanu pénteken a közösségi oldalán jelentette be, hogy szombaton 14 órától híveivel 150 fakeresztet készülnek kihelyezni az úzvölgyi katonatemetőben. Képet is közzétett a keresztekről, amelyek állítása szerint Sepsiszentgyörgyön készülnek.

A Maszol fotóriportere a helyszínen tartózkodik. A szélsőségesen nacionalista és magyarellenes szervezet szombati úzvölgyi akciójáról részletesen beszámolunk.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?