Túl alacsony a minimálbér: a Nép Ügyvédje szerint aggasztó a hazai munkavállalók helyzete

Az ombudsmani hivatal szerdán közzétett jelentése szerint az országos bruttó minimálbér nem elegendő a családok napi szükségleteinek fedezésére.

A munkához való jog romániai tiszteletben tartásáról készült jelentést ismertető sajtótájékoztatón a Nép Ügyvédjének helyettese, Ecaterina Mirea elmondta, egy méltányos összegű minimálbér biztosításával csökkenne a szegénységi küszöbön élő személyek száma, nőne az alacsony jövedelmű családok életszínvonala, megkönnyítené gyermekeik iskoláztatását és a hozzáférésüket az egészségügyi szolgáltatásokhoz.

Az ombudsman helyettese szerint a bruttó országos minimálbért rendszeresen aktualizálni, illetve kellő időben módosítani kellene, akárhányszor változnak a társadalmi és a gazdasági körülmények Romániában. Emlékeztetett arra, hogy jelenleg mintegy 20 százalékos a munkanélküliség a 15 és 24 év közöttiek körében.

Ecaterina Mirea megjegyezte: annak ellenére, hogy több hazai ágazat – az építőipar, a mezőgazdaság, a vendéglátóipar – munkaerőhiánnyal küzd, az állam külföldi munkaerő behozatalához folyamodik. Ezért jelentésében az ombusdmani hivatal azt javasolja, hogy a munkanélküliek és az állást kereső személyek országos képzési programját a munkaerőpiac „konkrét szükségleteihez” igazítsák.Illusztráció | Fotó: Agerpres

Mirea elmondta, hogy a Nép Ügyvédjéhez érkezett panaszok szerint a munkavállalók gyakran megsértik az alkalmazottak jogait: nem tartják nyilván a túlóráikat, túlóráztatják vagy a szabadságuk ideje alatt is dolgoztatják őket. Olyan munkavállaló is akadt, akit rávettek arra, hogy vegyen ki fizetetlen szabadságot, így már nem volt jogosult munkanélküli-segélyre. A visszaélések áldozatai azonban az állásukat féltve nem mernek a munkaügyi felügyelőséghez fordulni – tette hozzá az ombudsman helyettese.

Tájékoztatása szerint petíciók érkeztek a hivatalhoz olyan alkalmazottaktól is, akiket a koronavírus elleni oltás beadatására kényszerített a munkaadója. Ezzel kapcsolatban elmondta: az ombudsmani jelentés rámutat arra, hogy sérti a munkához és a szociális védelemhez való jogot az oltás kötelezővé tétele a munkahelyeken.

Ecaterina Mirea hangsúlyozta: a Nép Ügyvédje hivatalának álláspontja szerint a járványügyi intézkedéseknek nem lenne szabad szankcionálniuk azokat a személyeket, akik különféle személyes vagy anyagi okokból nem kívánják beoltani vagy saját költségen teszteltetni magukat.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?