Beperelte Renate Weber a parlamentet, amiért az leváltotta az ombudsmani tisztségből

Közigazgatási pert indított Renate Weber a képviselőház és a szenátus ellen, kérve a bukaresti ítélőtáblától az ombudsmani tisztségből való menesztéséről szóló parlamenti határozat semmissé nyilvánítását.

A per első tárgyalását július 2-án, pénteken tartják. A képviselők és szenátorok június 16-án szavazták meg Renate Weber leváltását az ombudsmani tisztségből. A javaslatot 247 támogató és 32 ellenszavazattal fogadta el a parlament, egy törvényhozó nem voksolt.

A Nép Ügyvédjének menesztését a kormánykoalíciót alkotó három párt, a PNL, az USR–PLUS és az RMDSZ kezdeményezte, arra hivatkozva, hogy Renate Weber túllépte hatáskörét, megszegte az intézmény megszervezéséről és működéséről szóló törvény, valamint az alkotmány előírásait.Renate Weber | Fotó: Agerpres

Többek között azt rótták fel neki, hogy nem terjesztette a parlament és a kormány elé a caracali gyilkosságokkal kapcsolatban feltárt rendszerszintű problémákról szóló különjelentést és ajánlásokat, ugyanakkor 2020-ban végzett munkájával nem teljesítette a gyermekek jogainak védelmére vonatkozó törvényi kötelezettségeit.

Azt is nehezményezték, hogy Weber nem kezdeményezett semmiféle lépést, kivizsgálást, és nem fogalmazott meg ajánlásokat annak a képviselőházi határozatnak a gyakorlatba ültetésére, amely az eltűnt gyermekek helyzetét vizsgáló bizottság következtetéseit tartalmazza.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

A három párt kifogásolta továbbá, hogy Renate Weber konkrét indok nélkül indította be a kínzás megelőzését célzó országos mechanizmust a koronavírusos betegeket kezelő egészségügyi intézményekkel szemben. Ezzel zavart és félelmet keltett az egészségügyi dolgozókban, ami akadályozta a rendszer megfelelő működését, ezáltal Weber súlyosan megsértette az alkotmányt – érveltek a koalíciós pártok.

A három párt jelöltje a megüresedett ombudsmani tisztségre az RMDSZ által javasolt Fábián Gyula jogász, egyetemi előadó, volt kolozsvári főügyész-helyettes, akinek a kinevezéséről szerdán szavaz a parlament (megvárva a Weber leváltása után a Szociáldemokrata Párt által benyújtott alkotmányossági óvás ügyében hozott ítéletet).

Kapcsolódók

Kimaradt?