FRISSÍTVE – Pozitívan véleményezte Fábián Gyula ombudsmani kinevezését a parlament jogi bizottsága

FRISSÍTVE: Pozitívan véleményezte szerdai együttes ülésén a képviselőház és a szenátus jogi bizottsága az RMDSZ által javasolt Fábián Gyula kinevezését a Nép Ügyvédje hivatalának élére.

Kinevezéséről várhatóan hétfőn szavaz a parlament. Fábián Gyula az egyetlen pályázó volt az ombudsmani tisztségre. Jelölését az RMDSZ mellett a Nemzeti Liberális Párt is támogatta.

Kelemen Hunor miniszterelnök-helyettes, az RMDSZ elnöke elmondta: döntöttek a koalícióban a Rádiótársaság és az Audiovizuális Tanács, valamint más intézmények vezetéséről is. „Nem keverjük össze ezeket" – tette hozzá.

A bizottsági meghallgatáson Fábián Gyula arról beszélt, hogy meglátása szerint az alapjogok pajzsként védik az állampolgárokat az államhatalom túlkapásaival szemben, az ombudsmanra pedig a „pajzsvivő” szerep hárul. Elmondta, hogy intézményvezetői mandátuma alatt az állampolgári petíciók hatékony és operatív megoldására törekszik majd, igyekszik könnyebbé tenni az állampolgári panaszok benyújtásának a procedúráját.

Kijelentette: emberi jogi intézményként szeretné akkreditáltatni a hivatalt. Azt is megjegyezte, hogy természete folytán nem romboló alkat, nem fog rombolni csak azért, hogy a figyelem középpontjába kerüljön. E kijelentésével arra utalt, hogy az alkotmány szerint csak az ombudsmannak van joga alkotmányossági óvást emelni az azonnal hatályba lépő, a parlament által utólag megvitatott törvényerejű sürgősségi kormányrendeletek ellen. Emiatt az ombudsman többször került a politikai csatározások középpontjába.Fábián Gyula | Fotó: Agerpres

A nép ügyvédjének nevezett alapjogi biztos széke azt követően üresedett meg, hogy a parlament múlt kedden nem fogadta el a tisztséget két éve betöltő Renate Weber tevékenységi beszámolóját, és másnap fel is mentette a baloldali kormánykoalíció által kinevezett politikust a tisztségből.

A kézdiszárazpataki születésű Fábián Gyula a kolozsvári Babeș-Bolyai Tudományegyetemen (BBTE) szerzett jogi diplomát 1994-ben, majd ugyanitt doktorált nemzetközi közjogból. Kolozsvári tanulmányai után Kányádi Sándor ajánlotta fel számára a Herder-díjához tartozó ösztöndíjat, mellyel 1995-ben és 1996-ban a Bécsi Tudományegyetemen képezte magát a közösségi jog, a nemzetközi közjog és az emberi jogok területén. Kányádi Sándor azzal indokolta választását, hogy az erdélyi magyar nemzeti közösségnek nagyobb szüksége van jól képzett jogászokra, mint bölcsészekre.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Fábián Gyula párhuzamosan ügyészi és oktatói karriert is épített. Ügyészi pályafutását Kézdivásárhelyen kezdte, és a Kolozsvári Táblabíróság ügyészségének helyettes főügyészeként fejezte be tavaly decemberben. A BBTE Jogi Karának előadó tanáraként nemzetközi és uniós jogot oktat román és magyar nyelven. Fábián Gyula társszerzője egy kisebbségi jogokról írt tanulmánykötetnek is.

Kapcsolódók

Kimaradt?