Orban: az alkotmánybírósági indoklás után elemezzük ki az ombudsman körül kialakult helyzetet

Ludovic Orban, a kormány fő erejét adó Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnöke elmondása szerint azt követően fogják kielemezni az ombudsmani tisztség körül kialakult helyzetet, hogy az alkotmánybíróság megindokolja a Renate Weber leváltását alkotmányellenesnek minősítő döntését.

„Nehezemre esik, hogy ne kommentáljam az ügyet. 2012-ben az alkotmánybíróság elfogadhatatlannak ítélte meg azt az óvást, amelyet egyes törvényhozók nyújtottak be a Nép Ügyvédjének menesztése ellen. Akkor Gheorghe Iancu volt az ombudsman. Az ő menesztésének indoklásában még az 5 százaléka sem szerepelt annak, ami a Renate Weber menesztését megalapozta és indokolta. Most az alkotmánybíróság szembe ment egy saját korábbi ítéletével” – mondta a PNL elnöke.

Arra a felvetésre, hogy az alkotmánybíróság egyhangúlag hozta meg döntését, Orban megismételte: nehezére esik visszafognia magát a kommentálástól, majd közölte, hogy a döntés megindoklása után „elemzik ki” a helyzetet.

Az alkotmánybíróság kedden egyhangúlag úgy döntött, hogy alaptörvénybe ütközik a Renate Weber ombudsmani tisztségből való menesztésére vonatkozó parlamenti határozat. Az alapjogi biztos leváltása miatt az ellenzéki Szociáldemokrata Párt (PSD) emelt kifogást, és ennek adott helyt a taláros testület. Így okafogyottá vált a kormánykoalíció ombudsmanjelöltje, az RMDSZ által javasolt Fábián Gyula kinevezéséről szerdára tervezett parlamenti szavazás.

(Nyitóképen: Ludovic Orban | Fotó: Agerpres)

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?