banner_xRg6ZFl6_Koldok_970x250.gif
banner_30Cewl4A_Copy of 1_300x250.gif

További részletek derültek ki az új típusú személyi igazolványokról

Az augusztustól kérvényezhető elektronikus személyazonosító kártya nem csak a tulajdonosa digitális adatait, hanem az elektronikus aláírását is tartalmazza majd – jelentette be hétfőn este Ciprian Teleman kutatásért, innovációért és digitalizálásért felelő miniszter. Összefoglaltuk, amit az új típusú személyi igazolványokról tudni lehet.

Mint korábban írtuk, augusztustól újabb típusú személyazonosító okmányokat vezetnek be Romániában. Öt fajta okmány lesz forgalomban az országban: a személyazonosító kártya, az egyszerű személyazonosító kártya, az elektronikus személyazonosító kártya, az ideiglenes személyazonosító kártya és a személyazonosító igazolvány.

Ezek közül az egyszerű személyazonosító kártya és az elektronikus személyazonosító kártya jelentik az újdonságot. Mindkettő mérete azonos a bankkártyákéval, mindkettő a birtokosa személyi adatait tartalmazza, az utóbbit pedig ellátják egy elektronikus adathordozó egységgel (chippel) is. A román állampolgárok eldönthetik, hogy milyen típusú igazolványt váltsanak ki, a jelenlegi okmányukat mindenesetre érvényességük lejártáig használhatják. A 14 éven aluli gyerekek számára csak egyszerű vagy elektronikus kártyát lehet kiváltani.

Az új típusú okmányok bevezetését a személyazonosító igazolványok és a tartózkodási okmányok biztonságára vonatkozó 1157/2019-es EU-direktíva írja elő, amelyik augusztus 2-án lép hatályba az Európai Unióban. A parlament az irányelv előírásainak megfelelően tavaly elfogadta a lakosság-nyilvántartást szabályozó 2020/162-es törvényt, amelynek alkalmazási módszertanát múlt héten bocsátotta közvitára a kormány.

Az elektronikus igazolvány

Az elektronikus személyazonossági igazolvány olyan biztonsági elemeket fog tartalmazni, amelyek lehetetlenné teszik, hogy tulajdonosának identitását valaki elbitorolja, ugyanakkor az intézmények képviselői számára is garantálja, hogy az igazolványt felmutató személy valóban a dokumentum jogos tulajdonosa.

A közvitán lévő kormányhatározat szerint a kártya előlapja a következő adatokat tartalmazza: a kibocsátó állam neve, az okmány típusa, családnév, keresztnév, nem, állampolgárság, születési év, személyi szám, az okmány száma, érvényességi ideje, aláírás és arckép. A hátlapra a következő adatok kerülnek: lakcím, a kibocsátás dátuma, az okmány MRZ-kódja, a chip.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Újdonság a közvitán lévő kormányhatározathoz képest, hogy elektronikus személyazonosító kártya nem csak a tulajdonosa digitális adatait, hanem az elektronikus aláírását is tartalmazza majd. Ezt hétfő este Ciprian Teleman kutatásért, innovációért és digitalizálásért felelő miniszter jelentette be a Facebook-oldalán. Közölte azt is, hogy ennek költségeit az állam állja.

Gyerekek számára is kiváltható

A személyi igazolvány kiváltása továbbra is 14 éves kortól kötelező, de a szülők ezentúl kiválthatják a 14 éven aluli gyermekeik számára is. A kérést mindkét szülőnek alá kell írnia. Ha csak az egyik szülő írja alá, a másik szülő közjegyzőileg hitelesített beleegyezésére van szükség. A kéréshez a következő iratokat kell csatolni:

 • a gyermek születési bizonyítványa eredetiben és másolatban
 • az egyik szülő vagy törvényes gyám személyi igazolványa; az okmányon szereplő lakcím a gyermek lakcíme is lesz; ha a szülő külföldi állampolgár, a tartózkodási engedélyén szereplő lakcím kerül a gyermek igazolványába
 • a szülők házasságlevele eredetiben és másolatban; ha a szülők elváltak, akkor a házasság felbontását kimondó bírósági vagy közjegyzői végzés eredetiben és másolatban
 • a 7 lejes kiváltási díj kifizetését igazoló nyugta a CEC Banktól vagy a Román Postától

Módosul az igazolványok érvényességi ideje

Módosul a személyazonossági igazolványok érvényességi ideje is a következők szerint:

 • a 14 és 18 év közöttiek számára 4 év
 • a 18 és 25 év közöttiek számára 7 év
 • a 25 évesnél idősebben számára 10 év
 • az 55 év fölöttiek számára az érvényesség a halálig tart

Az egyszerű és az elektronikus kártya érvényességi ideje a következők szerint alakul:

 • 0 és 14 év között 2 év
 • 14 és 18 év között 4 év
 • 18 év fölött 10 év
 • 60 év fölött az egyszerű kártya érvényessége halálig tart

(A címlapfotó illusztráció | Forrás: dgepmb.ro)

Kapcsolódók

banner_33n1iUxf_maltai-970x250.gif
banner_jpL2NADm_maltai-300x250.gif

Kimaradt?