Eddig utazhatunk uniós országokba a jelenlegi személyi igazolvánnyal

Rosszul járnak azok a román állampolgárok, akiknek 2021 augusztusáig lejár a személyi igazolványuk, és nem akarják az új típusú okmány elektronikus változatát kiváltani: csak az útlevelükkel utazhatnak majd az EU tagállamaiba.

Erre a belügyminisztérium képviselői hívták fel a figyelmet Bukarestben egy pénteki sajtótájékoztatón, amelyen az elektronikus személyi igazolványok jövő évi bevezetésének részleteit ismertették.

Marcel Vela belügyminiszter emlékeztetett: Romániát egy EU-s direktíva kötelezi arra, hogy 2021. augusztus 3-ától az eddiginél jóval korszerűbb személyi igazolványokat bocsásson ki. Voltaképp az állampolgárok két féle okmány között választhatnak majd. Az egyik egy chipet is tartalmazó, elektronikus személyi igazolvány.

Azoknak, akik valamilyen okból nem akarnak elektronikus okmányt kiváltani, lehetőségük lesz a jelenlegihez hasonló, egyszerű személyi igazolványt kérni; ezek az eddiginél jóval magasabb fokú biztonságot nyújtanak, de nem tartalmaznak elektronikus elemeket vagy adatokat.

Érdemes azonban igazolványunk lejártakor az elektronikus személyi igazolványt igényelni, mert az új típusú, egyszerű igazolvánnyal 2021. augusztus 3-a után nem lehet az EU tagállamaiba belépni. A jelenlegi okmányokat azonban elfogadják 2031-ig a határőrök, ha érvényességi idejük nem járt le, és természetesen az útlevelek is használhatók a külföldi útra – magyarázta a belügyminiszter.

Mint korábban írtuk, az új típusú igazolványok újdonságai közé tartozik, hogy egészségügyi kártyaként is működni fog, valamint már 12 éves korban állítják ki – szülők vagy a törvényes képviselők kérésére akár ezen életkor alatt is. Az elektronikus személyi igazolványok ára még nem ismert, más EU-s országokban 15 és 40 euró közötti összegért bocsátanak ki hasonló okmányt. A közvitára bocsátott kormányrendelet-tervezet további részleteiről itt írtunk.

(Címlapi illusztráció forrása: dgepmb.ro)

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?