Így fog kinézni az elektronikus személyi igazolvány

A gépjárművezetői jogosítvánnyal azonos méretű lesz az elektronikus személyi igazolvány – derül ki a belügyminisztériumnak a HotNews kérdéseire adott válaszaiból.

A portál az elektronikus igazolvány bevezetéséről szóló szerdai nyilvános közvita után kért tájékoztatást a tárcától. A belügyminisztérium válasza szerint a jelenlegi személyi igazolványokat fokozatosan, érvényességük lejártával cserélik ki majd újakra.

Az elektronikus kártyák gyártási költsége 15-20 euró körüli összeg, kiváltásuk pedig pénzbe kerül majd. A közvitán lévő törvénytervezet szerint azonban egy sor társadalmi csoporthoz tartozó személyek (árvák, egyedül élő idősek, fogyatékkal élők stb.) díjmentesen megkaphatják.

A belügyminisztériumi tájékoztatása szerint a személyi adatok biztonságát szavatoló új, elektronikus kártya bevezetése uniós követelmény, a jelenlegi igazolványok ugyanis elavult technológiával készültek. Kiváltását pedig nem teszik kötelezővé, vallási, lelkiismereti okokra hivatkozva el lehet majd utasítani. Ez esetben az illető megőrzi az eddigi személyi igazolványát.

Megéri azonban kiváltani, mert a bankkártyához hasonló új okmány különböző online szolgáltatások igénybe vételéhez is használható, biztonságos, és lehetőséget biztosít az állampolgároknak arra, hogy ügyeiket egyszerűbben, hatékonyabban, gyorsabban tudják intézni.

Az új kártyáról leolvashatók a jelenlegi személyi igazolványon látható adatok, szerepel rajta a tulajdonosának fényképe, aláírása, illetve szülei keresztneve is. Emellett olyan magas biztonságú tároló elemet (chipet) építettek bele, amely nyilvántartja a személyazonosító adatokat, az ujjnyomatot, az elektronikus aláírás létrehozásához szükséges adatokat, továbbá a társadalombiztosítási és az adóazonosítási jelet is.

Az elektronikus igazolványt 14 éves kor előtt is kiállíthatják a hatóságok, amennyiben legalább egyik szülő igényli ezt. A 0-14 év közötti kiskorúak számára két évig, a 14-18 év közöttiek számára négy évig, 18 év fölött 10 évig lenne érvényes az egyszerű és az elektronikus igazolvány is.

Kapcsolódók

Kimaradt?