Áprilisi tréfa az elektronikus személyi igazolvány

Bár a napokban egymást érték a hírek arról, hogy április elsejétől elektronikus személyazonossági igazolványokra cserélhetjük a hagyományos iratokat a Hivatalos Közlönyben már tavaly megjelent kormányrendelet szerint, az intézkedést a korlátozott műszaki lehetőségek miatt a kormány negyedszerre is elhalasztotta.

A kormány 2012. december 4-én hagyta jóvá a 82-es számú sürgősségi rendeletet a lakosságnyilvántartás módosításáról. A rendeletet 2013 júniusában fogadta el a parlament, majd megjelent a Hivatalos Közlönyben. A jogszabály előírásai szerint kísérleti jelleggel április elsejétől bevezetik az elektronikus személyi igazolványt.

Ennek ellenére az országban egyetlen lakossági nyilvántartó irodát sem értesítettek még arról, hogy készüljenek fel az új típusú személyi igazolvány kibocsátására. „Ha életbe lépnek új rendelkezések, minden esetben előbb hivatalos közlést kapnak az érintett intézmények a jogi környezet változásáról és a végrehajtás metodológiájáról is. Ilyen közlést nem kaptunk” - válaszolt a maszol.ro kérdésére Madaras Szidónia, a Gyergyószentmiklós Polgármesteri Hivatalának sajtóreferense.

Nincs megfelelő műszaki felszereltség

"A késés oka, hogy nem adottak még az „okos-kártyák” elkészítésének a műszaki feltételei. Többek között ujjlenyomat-olvasóra is szükség van az elektronikus személyihez" – nyilatkozta kérdésünkre Madaras. „Így korai lenne arról is nyilatkozni, hogy előreláthatóan mikorra tehető az első gyergyószentmiklósi elektronikus személyazonossági igazolvány kiállítása” – fogalmazott a sajtóreferens.

Madaras emlékeztetett arra, hogy az elektronikus személyazonossági iratok kiadása országos szinten csak kísérleti jellegű lenne, vagyis rövid távon nem szűnnének meg a hagyományos rendszerben kiadott kártyák. A törvény sem tenné kötelezővé az elektronikus változatot, csupán opcióként vezeti be a hagyományos megoldás mellett - magyarázta.

Chip és ujjlenyomat a fénykép mellett

 A 82/2012-es számú kormányrendelet szerint az „okos kártya" típusú elektronikus személyazonossági igazolvány az egyedi biztonsági elemek és a nyomtatott adatok mellett lézertechnológiával beírt, valamint elektronikus formában feltöltött adatokat is tartalmazni fog. A személyes adatok a következők: a személyazonossági igazolvány tulajdonosának neve és keresztneve, neme, állampolgársága, születési helye és dátuma, kézjegye - amely fogyatékkal élő személyek vagy analfabéták esetében hiányozhat -, fényképe, egyéni azonosítószáma, lakcíme.

Az elektronikus verzió ezeken az információkon kívül tartalmazni fogja a szülők nevét, illetve elektronikus aláírást és biometrikus adatokat (a tulajdonos arca és két ujjlenyomata) is tartalmazhat. Az ujjlenyomatok az okmányt igénylő explicit beleegyezésével vehetők le, ellenkező esetben az elektronikus személyazonossági igazolványt az ujjlenyomatok regisztrációja nélkül is kibocsátják. A kiskorúak, a fogyatékkal élő személyek esetében a szülő vagy a gyám beleegyezése szükséges az ujjlenyomatok rögzítéséhez.

Az új kártyák bevezetését már többször elhalasztották Romániában. Eredetileg 2003. január elsején kellett volna bevezetni, ezt a határidőt azonban több ízben is kitolta a kormány, először 2006. január elsejére, másodszor 2009. január elsejére, harmadszor 2013. július elsejére. A legfrissebb határidő 2014. április elseje lett volna.

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?