Hivatalos: bevezetik az elektronikus személyi igazolványt Romániában

Kihirdette hétfőn Klaus Iohannis államfő a törvényt, amely többek között bevezeti az elektronikus személyazonosító igazolványt és az elektronikus aláírást, illetve lehetőséget biztosít arra, hogy a 14 év alatti gyerekeknek is igényelhessenek szüleik személyi igazolványt.

A 2017-ben a Mihai Tudose vezette kormány által kidolgozott jogszabály több olyan törvénymódosítást is tartalmaz, amelyek lehetővé teszik, hogy az elektronikus okmány birtokosa online igazolhassa magát, és ezáltal különféle elektronikus szolgáltatásokat vehessen igénybe.

A törvény értelmében a polgárok választhatnak majd az egyszerű és az elektronikus személyi igazolvány között. Utóbbi lehetővé teszi tulajdonosa számára, hogy bejelentkezzen a belügyminisztérium, valamint más állami és magánintézmények informatikai rendszerébe, illetve hogy használja az elektronikus aláírást.

Újdonság, hogy - kizárólag a szülők vagy törvényes képviselő igénylésére - a 14 éven aluli gyerekeknek is kibocsátanak egyszerű vagy elektronikus személyi igazolványt. A jogszabály leszögezi, hogy az ideiglenes személyi igazolvány érvényességi ideje 45 nap. Az egyszerű és az elektronikus személyi igazolvány érvényességi ideje 0 és 14 év közöttiek esetében két év, 14 és 18 év közöttiek esetében négy év, 18 éven felüliek esetében tíz év. A 60 éven felülieknek kiadott egyszerű személyi igazolvány korlátlan ideig érvényes.

Romániát egy uniós irányelv kötelezi arra, hogy legkésőbb 2021. augusztus 2-tól bevezesse az elektronikus személyazonosító igazolványt. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?