banner_066Zffpe_maszol_6fel_rmdsz-02.png
banner_VnNOCp39_maszol_6fel_rmdsz-01.png

Tóth Sándor özvegye: „A férjem halála nem volt hiábavaló, az emléke két várost kapcsolt össze”

Halálának 33. évfordulóján, péntek délben Aradon megkoszorúzták az 1989-es romániai forradalom egyetlen magyarországi áldozatának, a Tóth Sándornak emléket állító kopjafát a Maros-parti sétányon.

A hódmezővásárhelyi gépkocsivezető magyarországi segélyszállítmányokat vitt a temesvári forradalmároknak és a lakosságnak, ám a szállítmány nem ért célba, mert az aradi várhídon 1989. december 23-án hajnalban tüzet nyitottak a teherautóra, és az akkor 44 éves Tóth Sándor a helyszínen életét vesztette.

A pénteki megemlékezésen özv. Tóth Sándor Nóra elárulta: minden évben beárnyékolja a karácsonyi ünnepeket a fájdalmas évforduló, de „kárpótolnak érte a fiaim és az unokáim”. Meghatódottan mondta, hogy a történtek ellenére örömmel látogat el minden alkalommal Aradra, mert boldoggá teszi, hogy az aradiak – románok és magyarok egyaránt – tisztelettel gondolnak néhai férjére, és méltóképpen ápolják az emlékét. „Úgy érzem, ez az áldozat, a halála nem volt hiábavaló, mert az emléke összekapcsolt két várost” – árulta el érzéseit.

A Maros-parti sétány Tóth Sándor nevét viseli, emlékét márványtábla és kopjafa őrzi | Fotók: Pataky Lehel Zsolt

Berényi Károly, Hódmezővásárhely alpolgármestere szerint nemcsak két várost, hanem két nemzetet, a román és a magyar népet kötötte össze Tóth Sándor mártíromsága. Emlékező beszédében többek között elmondta, hogy a vásárhelyi Emlékpont Múzeumban a kommunista diktatúrát bemutató kiállítás látható, amely tanulságul szolgálhat a mai nemzedéknek, és tavaly óta az udvaron kiállított azt a felújított tehergépkocsit, amelyben a Tóth Sándort a halálos lövés érte Aradon 33 évvel ezelőtt.

„Számunkra, akik még élünk azok közül, akik ott voltak az eseményeken, azok a napok voltak a legszebb napjaink. Hittünk abban, hogy jó irányba változnak a dolgok, és nagyon sokat jelentett nekünk, hogy voltak, akik segíteni akartak, és áldozatvállalásukkal bizonyították, hogy nem vagyunk egyedül. Magyarországról is megpróbáltak segítséget nyújtani, nemcsak nekünk, aradi magyaroknak, hanem az egész városnak. Ezt az aradiak nem felejthetik el, és a mi nemes kötelességünk, hogy minden évben megemlékezzünk Tóth Sándorról, aki mártíromságával Arad és Hódmezővásárhely testvérvárosi kapcsolatait indította el” – fogalmazott Bognár Levente aradi RMDSZ-es önkormányzati képviselő, a város korábbi alpolgármestere.A képre kattintva galéria nyílik

Bognár felidézte, hogy Aradon – Tóth Sándorral együtt – 24 halálos áldozata volt a Nicolae Ceaușescu diktátor elmenekülését követő, a hírhedt titkosrendőrség, a Securitate által keltett diverziónak, és csak reménykedhetnek abban, hogy valaha kiderül, kik a felelősök a halálesetekért.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

A megemlékezésen felszólalt Valentin Voicilă színész, aradi forradalmár, aki sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy az 1989-es decemberi eufóriája, románok, magyarok és más nemzetiségűek őszinte összefogása nem köszön vissza a mai közállapotokban. Timotei Seviciu román ortodox érsek és Király Árpád római katolikus esperes-plébános fohásza után megkoszorúzták azt a kopjafát, amit már Tóth Sándor halálának első évfordulóján kopjafát felállítottak a várhíd közelében. A helyi és a megyei önkormányzat, a prefektúra, az RMDSZ, a forradalmár szervezetek és a Kölcsey Egyesület képviselői helyezték el a kegyelet virágait.

Kapcsolódók

Kimaradt?