A forradalom egyetlen magyarországi áldozatára emlékeztek Aradon

Halálának 32. évfordulóján, csütörtök délben Aradon megkoszorúzták az 1989-es romániai forradalom egyetlen magyarországi áldozatának, Tóth Sándornak emléket állító kopjafát a Maros-parti sétányon.

A hódmezővásárhelyi gépkocsivezető magyarországi segélyszállítmányokat vitt a temesvári forradalmároknak és a lakosságnak, ám a szállítmány nem ért célba, mert az aradi várhídon 1989. december 23-án hajnalban tüzet nyitottak a teherautóra, és az akkor 44 éves Tóth Sándor a helyszínen életét vesztette.

A koronavírus-járvány terjedése elleni karanténszabályok miatt, akárcsak tavaly, idén sem voltak jelen a hódmezővásárhelyi önkormányzat képviselői, miként Tóth Sándor özvegye, Nóra sem. Ettől függetlenül az aradi és a megyei önkormányzat, a kormányhivatal képviselői, a forradalmárszervezetek tagjai, egyházfők és civilek kötelességüknek tartották leróni kegyeletüket Tóth Sándor kopjafájánál – mondta Bognár Levente városi önkormányzati képviselő, korábbi aradi alpolgármester.

„Számunkra, akik még élünk azok közül, akik ott voltak az eseményeken, azok a napok voltak a legszebb napjaink. Hittünk abban, hogy jó irányba változnak a dolgok, és nagyon sokat jelentett nekünk, hogy voltak, akik segíteni akartak, és áldozatvállalásukkal bizonyították, hogy nem vagyunk egyedül. Magyarországról is megpróbáltak segítséget nyújtani, nemcsak nekünk, aradi magyaroknak, hanem az egész városnak. Ezt az aradiak nem felejthetik el, és a mi nemes kötelességünk, hogy minden évben megemlékezzünk Tóth Sándorról, aki mártíromságával Arad és Hódmezővásárhely testvérvárosi kapcsolatait indította el” – fogalmazott Bognár Levente.

Az 1989-es romániai forradalom egyetlen magyarországi áldozata, Tóth Sándor Aradon esett el – rajta kívül 23 aradi vagy Aradhoz kötőtő mártírja van a kommunista diktatúrát megdöntő népfelkelésnek. Rájuk is emlékeznek ezekben a napokban – hangsúlyozta a kormány területi képviselője, Tóth Csaba prefektus.Tóth Csaba prefektus koszorúz | A szerző felvétele

„Sokat mondó az a történelmi tény, hogy Temesvár után Arad volt a második város, amelyik fellázadt a kommunista hatalom ellen. Minden évben igyekszünk megfelelő módon megemlékezni az eseményekről ezekben a napokban, december 21. és 23. között. Látjuk, hogy egyre kevesebb a résztvevő, hiszen azok a forradalmárok, akik részt vettek az eseményekben, megfogyatkoztak, de éppen ezért úgy érezzük, hogy nagyon fontos az emlékezés Aradnak a forradalomban játszott szerepére és azokra, akik életüket adták azért, hogy egy jobb, szabadabb világban élhessünk” – fejtette ki Tóth Csaba.

Aradon már Tóth Sándor halálának első évfordulóján kopjafát állítottak, és a várhíd közelében a hódmezővásárhelyi gépjárművezető emlékét márványtábla is őrzi az egyik háztömb falán, s az ő nevét viseli a Maros-parti sétánynak az a szakasza. Több mint harminc év után sem derítették ki, hogy ki felel az ő és a többi forradalmár haláláért.

Kapcsolódók

Kimaradt?

banner_c9R6XLX8_banner_uAfkoMzW_ScrolloverAds_2023-02-28-zs_1920x1100.jpg
banner_mPvSBO0F_banner_8CGaT4FL_ScrolloverAds_2023-02-28-zs_580x1100.jpg