Müller Lászlóra, az 1989-es forradalom csíkszeredai áldozatára emlékeztek

Katonai tiszteletadás mellett emlékeztek meg az 1989. december 22-én elhunyt Müller Antal Lászlóról szerdán reggel Csíkszeredában. A forradalmi események idején sorkatonai szolgálatát töltő fiatalember Brassóban kapott halálos sebet, emlékét a róla elnevezett utca őrzi a hargitai megyeszékhelyen.

A 61-es számú hegyivadász dandár katonáinak tiszteletadása mellett, egyházi és világi elöljárók, valamint a család  jelenlétében emlékeztek meg Csíkszeredában az 1989-es forradalom idején elhunyt Müller Antal Lászlóról. A mindössze 18 évesen életét vesztő fiatalembernek a Szentlélek utcai temetőben található síremlékénél Darvas Kozma József római katolikus esperes-plébános tartott rövid szertartást, amelyet ordodox áhítat követett.

Fotók: Farkas Endre

A csíkszeredai városvezetőség részéről Sógor Enikő alpolgármester emlékezett meg magyar, majd román nyelven a 32 évvel ezelőtti eseményekről. „Nagy veszteség a családnak, a közösségnek. Akkor mindannyian, ők is és mi is tudtuk, hogy változtatni kell, és elhittük, hogy vége a sötét napoknak, az igazság, a szabadság napjai, évei következnek. Most már azt is tudjuk: még nagyon sok dolgunk van, hogy valóban igazságos és szabad világunk legyen, de leginkább azt tanultuk meg: áldozat nélkül ez nem megy” – fogalmazott az elöljáró. Hozzátette: Csíkszereda lakói közül Müller László a legnagyobb áldozatot hozta: az életét adta. „Halála örök figyelmeztetés számunkra: milyen drága a szabadság. Meg kell becsülnünk minden percet, amit ’89 óta kaptunk” – hangsúlyozta Sógor Enikő.

A megemlékezés zárásaként intézmények és civil szervezetek helyezték el az emlékezés koszorúit. Koszorúzott a prefektúra képviseletében Marius Țepeluș alprefektus, a csíkszeredai városháza részéről Sógor Enikő és Bors Béla alpolgármester, Hargita Megye Tanácsának elnöke, Borboly Csaba, a 61-es számú hegyivadász dandár és a Kovászna megyei volt hadifoglyok civil szervezete.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?