Az 1989-es forradalom magyarországi mártírjára emlékeztek Aradon

A harminc évvel ezelőtti romániai rendszerváltó forradalom egyetlen magyarországi mártírjára, néhai Tóth Sándorra emlékeztek hétfő délben Aradon. A hódmezővásárhelyi kamionsofőr segélyszállítmányt vitt Temesvárra, de 1989. december 23-án hajnalban a teherautó kabinjában halálos lövés érte az aradi várhíd lábánál.

A Maros felett, a hídon átkelve lehet megközelíteni a Temesvárra vezető országutat. Erre haladt az akkor 40 éves Tóth Sándor, aki a hódmezővásárhelyiek által összegyűjtött élelmiszereket, gyógyszereket, ruhaneműket szállította kamionjával a temesvári forradalmárok és a lakosság megsegítésére.

1989. december 23-án hajnalban a híd közelében érte halálos lövés a kétgyerekes apát. Bognár Levente aradi alpolgármester szerint a mai napig nem derült ki, hogy kik és miért lőttek, mint ahogy nem kerültek elő a kéttucatnyi aradi áldozat, köztük Tóth Sándor halálának a felelősei sem.

Hódmezővásárhely polgármestere, Márki-Zay Péter szerint Tóth Sándor tragédiája példaértékű összefogásra késztette a két város lakóit, románokat és magyarokat. Tóth Sándor özvegye, Tóth Nóra szerint segített a gyász feldolgozásában az aradiak szeretete és a férje emléke iránti tisztelete.

Aradon már Tóth Sándor halálának első évfordulóján kopjafát állítottak a várhíd közelében a hódmezővásárhelyi gépjárművezetőt emlékét márványtábla is őrzi az egyik háztömb falán, és az ő nevét viseli a Maros-parti sétánynak az a szakasza. Ennél az emlékoszlopnál koszorúztak hétfőn a két város önkormányzatának képviselői, a forradalmárszervezetek tagjai, és természetesen Tóth Sándor özvegye, Tóth Nóra is.

Kapcsolódók

Kimaradt?