A romániai forradalom magyarországi mártírjára emlékeztek Aradon

Az 1989-es romániai rendszerváltás egyetlen magyarországi mártírjára emlékeztek vasárnap délben Aradon.

A hódmezővásárhelyi Tóth Sándor 29 évvel ezelőtt, december 23-án segélyeket vitt az akkor már szabad városnak kikiáltott Temesvárra, de csak Aradig jutott, ahol halálos lövés érte. A Maros-parti városban hősi halottként tisztelik az akkor 40 éves gépkocsivezetőt.A Maros két partjáról, az északi oldalon lévő Park-szállóból és a déli parton lévő várban működő helyőrségből is lőttek Aradon 1989. december 23-án. Máig sem tudni, hogy ki kire, vagy mire lőtt a zűrzavarban, de egy eltévedt, vagy éppenséggel egy jól célzott golyó Tóth Sándort találta el a teherautó kabinjában, a várhíd lábánál.

A tragédia helyszínétől nem messze már 1990-ben kopjafát állítottak és emléktáblát helyeztek el a tiszteletére, és Tóth Sándor nevét viseli a maros-parti sétány is. Itt tartanak főhajtást minden évben az aradi magyarság és a román forradalmi szervezetek képviselői. Idén is koszorúzott Tóth Sándor özvegye, Tóth Nóra. „Mindig nehéz szívvel jövök, de ugyanakkor örömmel is, mert tudom, hogy tisztelettel és szeretettel gondolnak a férjemre Aradon. Az első időszak különösen nehéz volt, de vigasztalást nyújtott a tudat, hogy egy nemes célért adta Sanyi az életét” – mondta elérzékenyülve.Néhány napja a román katonai ügyészség vádlottá minősítette Ion Iliescu volt román államfőt az 1989-es forradalomban játszott szerepéért, diverziókeltéssel és emberiesség elleni bűncselekménnyel vádolva meg. Bognár Levente aradi alpolgármester szerint ez bizakodásra ad okot, hogy előbb-utóbb az aradi eseményekről is kiderül az igazság. „Fontos, hogy mind országos, mind helyi szinten tisztázzák az akkor történeteket. Nem lehet megnyugvás, amíg ki nem derül, kik a felelősek sok ember haláláért. Ezzel tartozunk az utókornak, a hozzátartozóknak, de az elesetteknek is, aki életüket áldozták a szabadságért” – fogalmazott az elöljáró.

Az aradi megemlékezésen koszorút helyezett el Márki-Zay Péter hódmezővásárhelyi polgármester, aki a két testvérváros közös mártírjának nevezte Tóth Sándort. „Hódmezővásárhely lakossága szolidaritását akarta kimutatni a romániai forradalomban részt vevőkkel nemzetiségtől függetlenül, ezért vonultak utcára az emberek.

A temesvári győzelem hírére azonban ez adakozássá változott, és Tóth Sándor az emberek élelmiszer- és gyógyszeradományát hozta. Tíz gépkocsivezető is jelentkezett, és sorsszerűen esett rá a választás, ugyanis az első jelentkezőnél nem volt útlevél” – idézte fel a történteket Márki-Zay, aki a magyarországi ellenzék hétvégi tüntetését párhuzamba állította a szólásszabadságot és az emberi jogokat korlátozó romániai diktatúra megdöntésére szervezett népfelkeléssel.A beszédek után elhelyezték az emlékezés koszorúit, majd Timotei Seviciu ortodox érsek és Jakab István evangélikus lelkipásztor áhítata következett, valamint aradi és hódmezővásárhelyi diákok elénekelték a Mennyből az angyal kezdetű karácsonyi dalt.

A romániai forradalomnak Aradon nagyjából egy tucat halálos áldozata és ugyanennyi sérültje volt.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?