Tízmillió eurót kap Kolozsvár a Keleti Parkra, de ez is csak a tizede a grandiózus beruházásnak

Tízmillió eurós kormányzati támogatást nyert Kolozsvár önkormányzata a Keleti Park nevű projektjére, ám ez a rengeteg pénz is csak csepp a tengerben, hiszen a kincses város vezetősége által megálmodott projekt összértéke csaknem 100 millió euró. Emil Boc kolozsvári polgármester szerint ez az ország legnagyobb ilyen jellegű projektje, amit nem is nehéz elhinni, tekintve a beruházás értékét.

A kolozsvári polgármester pénteken jelentette be, hogy a környezetvédelmi minisztérium révén tízmillió eurós kormányzati támogatást kap a kincses város azért, hogy megépíthesse a rég tervezett Keleti Parkot. A tízmillió euró is rengeteg pénz, más romániai városok csak álmodhatnak ilyen mértékű támogatásról egy-egy park megépítéséhez, illetve zöldövezet kialakításához. Azonban Kolozsváron mindent nagykanállal mérnek: a kormányzati támogatás a teljes költségnek is csak a 10 százalékát teszi ki. A grandiózus beruházás becsült értéke ugyanis alulról karcolja a 100 millió eurót.

A park látványtervének egyik kockája

A Keleti Park lehet Kolozsvár legnagyobb szabadidős zöldövezete, és talán a legszebb is, hiszen területén szokatlanul gazdag a biodiverzitás, a biológus szakemberek Kolozsvár legértékesebb ökoszisztémájának tartják. Ezért volt fontos a környezetvédőknek, hogy ne élményközpont létesüljön itt, hanem minél nagyobb részét őrizzék meg a természetnek, mert több mint 80 madárfaj él ott, és számos halfajt, vízi teknőst és denevért is azonosítottak – írtuk korábban a terveket ismertető részletes cikkünkben.

Tavaly tavaszi cikkünk után a parképítés történetében annyi változás történt, hogy 2022 júliusában Kolozsvár Helyi Tanácsa elfogadta a megvalósíthatósági tanulmányt, melynek értelmében a Keleti Park megépítésének költsége mintegy 475 millió lej, vagyis 96 millió euró.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?