Kolozsvár a magasból: megújulva várja a látogatókat a Tűzoltótorony

Takácsok céhe, tűzoltók bázisa, majd múzeum is üzemelt egykor a nemrég teljesen felújított és megnyitott kolozsvári Tűzoltótoronyban. Gaál György kolozsvári helytörténész a Maszol megkeresésére elmondta: a tornyot a tűzoltók alakították át és építették magasabbra, hogy annak tetejéről könnyebben észrevehető legyen, ha a városban valahol felcsapnak a lángok. A felújított épület tetejéről valóban messzire ellátni és különleges látványt nyújt a kincses város képe a magasból.

Gaál György helytörténész kérésünkre felidézte, a Szappanyos (Tiporgafiei) utcában levő Tűzoltótorony az egykori várfal egyik bástyája volt. A várfal építési engedélyét Kolozsvár 1406-ban kapta meg, amikor szabad királyi városi rangban is részesült, ennek nyomán épültek ki az új vár falai. Az a falrendszer, amit ma ismerünk, az az 1405 és az 1460-as évek között épült – mondta a helytörténész. Mára már csak falszakaszokat és néhány tornyot ismerhetünk fel a valamikori várfalból. „Ezeket a falakat és tornyokat különböző céhek védték, mint például a Bethlen-bástyát (ma már Szabók bástyája - szerk. megj.) a szabók céhe védte, ez a legerősebb saroktorony, de megemlíthetjük a Petőfi (Avram Iancu) utca mentén az asztalosok tornyát is” – tette hozzá.

A szerző felvételei

A mai Tűzoltótornyot az 1470-es években említik először, amit a takács céh tartott karban, ezért régebben Takácsok tornyának, majd Szappany utcai bástyának nevezték. Eredetileg kétemeletes volt, egyszerű sátortető fedte, és alatta kis ajtó vezetett át az erődítés falain. Mivel a városnak ebben a fertályában lakó szappanfőzők műhelyeiben gyakran ütött ki tűz, 1583-ban már tűzjelző őrséget helyeztek el benne, „ennek megfelelően nagyon jó helyt volt ez a torony” – jelentette ki Gaál György. A 19. század második felében magas emeletet építettek rá, a tetején pedig őrfülkét alakítottak ki haranggal, ekkor lett a neve a ma is használatos Tűzoltótorony. „Az én gyerekkoromban még teljesen az a formája volt, ahogy akkor kiépítették, a közepén még megvolt a harangállvány is. Hogyha valahol tüzet látott az őr, akkor elkezdte kongatni a harangot” – emlékezett vissza a történész. Ez a rendszer a századfordulóig működött, ezután a telefon bevezetésével már kevésbé volt szükség a tűzoltók állandó ügyeletére.

Az 1990-es években a tornyot restaurálták, a tetejére üveges sátortetőt építettek, „az akkori hírek szerint amatőr csillagdát akartak ide létesíteni, de állandóan zárva tartott. Végül 1998-ban ide telepítették a tűzoltómúzeumot, ami azonban nagyon rövid ideig volt látogatható” – idézett a Képes Kolozsvár című könyvéből Gaál György.

A Tűzoltótoronyban többek között a tűzoltáshoz szükséges kellékek, régi kézikönyvek, fotók vannak kiállítva. A lépcsőkön felérve a torony legtetején 360 fokos panorámakilátás nyílik a városra, ugyanitt megtekinthetjük Kolozsvár belvárosának bronzból készült makettjét is. A Tűzoltótoronyba bárki ellátogathat és megcsodálhatja a magasból a várost, az épületben elhelyezett lift pedig mozgáskorlátozottaknak könnyíti meg a feljutást. A Tűzoltótorony ingyenesen látogatható a hét minden napján 9 és 17 óra között.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?