Tartják az ütemtervet a székelyudvarhelyi bentlakásnál

Jól haladnak a székelyudvarhelyi Tamási Áron Gimnázium részben összeomlott bentlakásának sürgősségi beavatkozásaival. A Hargita megyei prefektúra szerint vizsgálják a székelyudvarhelyi városháza által kibocsájtott építési engedély törvényességét, Gálfi Árpád polgármester szerint azonban csak le akarják járatni és az RMDSZ áll az ügy mögött.

Az ütemtervnek megfelelően haladnak a székelyudvarhelyi Tamási Áron Gimnázium részben összeomlott bentlakásának sürgősségi beavatkozásai. A belső munkálatokkal már végeztek, a romokat is eltakarították, továbbá megtörtént a sánc kiásása is a decemberben beomlott résznél. Utóbbi munkálatokat a nyomozó hatóságok felügyelete mellett, építési szakértők jelenlétében végezték el.

Időközben elkészült az ideiglenes tető a folyosó felett, a héten pedig befejezték az alátámasztásokat. Jelenleg az épület és a domboldal megtámasztásán dolgoznak a sürgősségi beavatkozásokat végző cég munkásai.

A szerző felvételei

Elkészült az a mintegy 200 méter hosszú kerítés is, amely a Baróti Szabó Dávid utcát választja el a bentlakás és az út közötti meredek domboldaltól. A Márton Áron teret és a Tamási Áron Gimnázium főépületét összekötő macskaköves útszakaszt – amelyet a túlzsúfolt Kossuth Lajos utcát elkerülendő használták az autósok – még a decemberi tragédia hetében zárták le, várhatóan csak a domboldal megerősítését követően adják vissza a forgalomnak.

A székelyudvarhelyi Tamási Áron Gimnázium bentlakásának egy része december 18-án omlott össze, a romok négy gyermeket temettek maguk alá. Két gyermeket könnyebb sérülésekkel sikerült kimenteni, ketten azonban belehaltak sérüléseikbe. A negyedikként megtalált Sipos Dávid a helyszínen életét veszítette, meg a harmadikként kiemelt Barabás Orsolya életéért mintegy három héten küzdöttek az orvosok a Marosvásárhelyi Megyei Sürgősségi Kórház intenzív osztályán.

A helyszíni felmérések igazolták azt a gyanút, mely szerint azért omlott össze a székelyudvarhelyi Tamási Áron Gimnázium bentlakásának egy része, mert közvetlenül a fal és az alap mellett több méter mély árkot ástak a csatornázási munkálatok során – erősítette meg korábban a Maszol megkeresésére Pálfi Előd építész, az építkezési felügyelőség által kinevezett szakértő.

Megszólalt Gálfi Árpád vészcsengője

A Hargita Megyei Prefektusi Hivatal közleményben számolt be az ügy kivizsgálására létrehozott vegyesbizottság múlt heti üléséről, amelyen az illetékes állami intézmények az eddigi tevékenységről számoltak be. A kommünikéből kiderül, hogy a Hargita Megyei Tanács főépítészeti igazgatósága vizsgálja, hogy a székelyudvarhelyi polgármesteri hivatal betartotta-e a törvényt, amikor kiadta az építési engedélyt, részletes jelentést erre a hétre ígértek.

Gálfi Árpád székelyudvarhelyi polgármester közösségi oldalán adott hangot meglepetésének. Mint írta, „vészcsengő szólalt meg a fejében”, és nem érti, hogy mi a vizsgálat jogalapja. Megjegyezte, hogy már a tragédia másodnapján minden érintett és érdekelt félnek, így a megyei tanács főépítészei igazgatóságának is elküldték a bentlakás udvarán tervezett munkálatokra kiadott építési engedélyt és a hozzá tartozó dokumentációt, amiből kitűnik, hogy nem szerepel benne a fal melletti sánc, és az épülethez kapcsolódó munkálat.

„Bármilyen hibát is keresnek és találnak az engedély kibocsátási folyamatában, annak egyáltalán semmi köze a bekövetkezett tragédiához” – írta közleményében a polgármester.

Gálfi szerint az RMDSZ áll az ügy hátterében, és úgy véli, hogy a vegyesbizottságnak amúgy sincs semmilyen valós hatásköre, mert csak a közvélemény és a bukaresti hatóságok befolyásolására találták ki.

„Sajnálattal veszem tudomásul, hogy az emberéleteket követelő katasztrófát is politikai érdekekből akarják felhasználni, azért, hogy lejárassák városunkat, városunk főépítészét, városunk főjegyzőjét és természetesen személyemet is” – zárta közleményét Gálfi Árpád.

Fegyelmi vizsgálat

Korábban már megírtuk, hogy elkészült a bentlakás részleges összeomlásának minisztériumi jelentése, amit továbbítottak a nyomozó hatóságoknak – ezt Ligia Deca oktatási miniszter jelentette be szerdán. A tárcavezető elmondta, hogy a folyamatban lévő büntetőeljárás lezárásáig a jelentést nem hozhatják nyilvánosságra. Deca közölte azt is, hogy az ügyben fegyelmi vizsgálat zajlik a Tamási Áron Gimnáziumban.

A két halálos áldozatot követelő decemberi tragédiát követően az ügyészség gondatlanságból elkövetett emberölés, illetve testi sértés gyanújával folytat büntetőeljárást annak a cégnek az ügyvezetője ellen, amely csatornázási munkát végzett a diákotthonnál, több mint két méter mély árkot ásatva az épület fala mellett.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?