banner_066Zffpe_maszol_6fel_rmdsz-02.png
banner_VnNOCp39_maszol_6fel_rmdsz-01.png

Tamás Sándor: teljesült a cél, legyőztük a magyar közönyt és a román AUR-t

Háromszéken megerősödött az RMDSZ, a négy magyar többségű városban és a megyei önkormányzatban nem csak a polgármester és tanácselnök jelöltek nyertek, hanem az RMDSZ-nek kétharmados többsége is van a tanácsokban. Sepsiszentgyörgyön pedig színtiszta RMDSZ tanács alakul, jelentette be hétfő délutáni választási értékelőjén Tamás Sándor.

Az RMDSZ háromszéki elnöke kifejtette: két fő célt fogalmaztak meg a választási kampányban, hogy győzzék le a magyar közönyt és a román AUR-t. Mindkét célkitűzést teljesítettük, mondta Tamás Sándor, aki rámutatott: Háromszéken 12 éve nem volt ilyen magas a választási részvétel mint az elmúlt vasárnap és Erdélyben is magas volt a magyarok szavazókedve, meglett a több mint félmillió „igen”.

Fotó: Török Etele

Hozzátette: a szélsőséges AUR-nak sikerült visszaszorítani a lendületét, országos szinten gyengébb eredményt értek el mint amit tavasszal mutattak a felmérések. Háromszéken az AUR-nak 4,5 százalékos a támogatottsága és sajnos sikerült megvetniük a lábukat a bardóci, előpataki és kökösi önkormányzatokban.

A kisebbik magyar pártok nem jutottak be a megyei önkormányzatba

A magyar versenypártokról szólva Tamás Sándor elmondta: sem az Erdélyi Magyar Szövetségnek, sem a Magyar Polgári Erőnek nem sikerült tanácsos jelöltjeiket bejuttatniuk a sepsiszentgyörgyi önkormányzatba vagy a Kovászna megyei tanácsba. 

A háromszéki önkormányzatban jelenleg 3 képviselője van a magyar versenypártoknak, a következő mandátumban viszont kiestek és a 3 mandátumból egyet kap az RMDSZ, amely így tovább erősítette frakcióját, illetve 1-1 mandátumot kap a PSD és a PNL, amelyeknek összesen 7 képviselőjük lesz a megyei önkormányzatban.

Sepsiszentgyörgyön a következő mandátumban 21-ből 21 helyi tanácsosa lesz az RMDSZ-nek. „Picivel több szerénység jobban jött volna Erős Bulcsúnak az MPE polgármester jelöltjének, lehet úgy több szavazatot kapott volna”, fogalmazta meg Tamás Sándor, aki szerint a Magyar Polgári Erő jelöltje még úgy is kevés szavazatot kapott, hogy háta mögé beálltak azok, akik kiváltak az RMDSZ-ből.

Kézdivásárhelyen az RMDSZ-nek magyar és román ellenzéke volt, de kudarcos lett a trükközésük, fogalmazta meg Tamás Sándor, aki szerint a románok pártszövetsége nem jutott be a kézdivásárhelyi tanácsba és az EMSZ-nek az eddiginél is kevesebb tanácsosa lesz. Baróton Benedek Huszár János RMDSZ-es polgármester a szavazatok kétharmadát szerezte meg meg, Kovászna pedig a béke szigete, Gyerő József könnyen vette az akadály és a helyi önkormányzatban is több lesz az RMDSZ tanácsos, összegzett Tamás Sándor. 

Az RMDSZ háromszéki elnöke úgy értékelt, hogy „az embereket nem lehet megvezetni, ahogyan néhányan megpróbálták a választási kampány során. Az emberek ugyanis nem a kampányban döntik el, hogy kit támogatnak. Tisztességesen kell dolgozni és annak megvan az eredménye, véli Tamás Sándor. 

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT
banner_Os8CxLFO_KUK_Webbanner_970x250_ANIM.gif
banner_9y4hN5Rx_KUK_Webbanner_728x90_ANIM.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?