banner_066Zffpe_maszol_6fel_rmdsz-02.png
banner_VnNOCp39_maszol_6fel_rmdsz-01.png

Sepsiszentgyörgyön mindent vitt az RMDSZ, nagyot bukott az EMSZ és MPE és a román pártok

Sepsiszentgyörgyön az RMDSZ mindent visz: Antal Árpád magas számú szavazat mellett, elsöprő többséggel nyerte meg ötödik polgármesteri mandátumát és a helyi tanácsba csak az RMDSZ-nek lesznek képviselői.

A Kovászna megyei tanácsban megerősödött az RMDSZ frakció, kiestek a kisebb magyar pártok az EMSZ és az MPE, helyükbe a román pártok képviselői jutottak be. A további három magyar többségű város – Kézdivásárhely, Kovászna és Barót – esetében az RMDSZ nem csak a polgármesteri tisztségeket nyerte meg, hanem kétharmados többsége lesz az önkormányzatokban is, derült ki Tamás Sándor és Antal Árpád hétfő délutáni választási értékelőjén. 

Miklós Zoltán, Antal Árpád és Tamás Sándor értékelték a választási eredményeket | Fotó: Török Etele

Egyeztető testület alakul: nem jó hogy a román közösségnek nincsnek képviselői

„Négy évvel ezelőtt azt hittük nagyobbat már nem lehet nyerni, akkor ugyanis a 21 sepsiszentgyörgyi tanácsosi mandátumból 18-at szerzett meg az RMDSZ. A dolgok jelenlegi állása szerint a következő mandátumban 21-ből 21 képviselője lesz az RMDSZ-nek”, jelentette be Antal Árpád.

Sepsiszentgyörgy polgármestere leszögezte: nem örül annak, hogy egyetlen román párt se jutott be a helyi tanácsba, mert nem normális az, hogy egy több mint 20 százalékos közösség képviselet nélkül maradt. „Ennek tanulságait mi magyarok is le kell vonjuk, tanuljunk mások hibájából: ha nincs összefogás, ha nincs mozgósítás akkor ki lehet esni akkor is ha a közösség több mint 20 százalékos”, hívta fel a figyelmet Antal Árpád.

Hozzátette: erős üzenete van annak is, hogy a sepsiszentgyörgyi román emberek több mint fele rá szavazott mert ez azt mutatja, hogy túl tudnak lépni az etnikai határon és értékelik a munkát és az eredményeket.

Antal Árpád kifejtette: egész éjjel azon gondolkodott mit tud ajánlani a képviselet nélkül maradt sepsiszentgyörgyi román közösség számára. Megoldásként létrehoznak egy 6 fős konzultatív testületet, a demokratikus román pártok – USR, PSD és PNL – helyi tanácsos listáinak első két jelöltjéből és a következőkben a sepsiszentgyörgyi önkormányzat semmilyen döntést nem hoz a helyi román közösséget érintő ügyekben anélkül, hogy előzetesen ezzel a testülettel ne egyeztetnének.

Nincsenek körön kívüli sepsiszentgyörgyiek

Évek óta halljuk, hogy azért nyerünk választásokat mert a sepsiszentgyörgyi Őrkő negyed lakói az RMDSZ-re szavaznak, mondta Antal Árpád, aki rámutatott: a vasárnapi szavazáson az Őrkő negyed külön választási körzet volt és az eredményeken az látszik, hogy ott alacsonyabb volt a részvétel mint a többi negyedben és az RMDSZ számára gyengébb eredmények születtek mint máshol.

Fotó: Török Etele

„Ez nem azt jelenti, hogy változtatni fogunk az Őrkő politikánkon”, szögezte le Antal Árpád, aki szerint meggyőződése, hogy a város érdekében fel kell zárkóztatni az őrkői közösséget, de hasonlóan a Csíki negyedet és a többi városrészt is mert nincsenek körön kívüli sepsiszentgyörgyiek.

Az emberek értékelték az összhangot, a munkát és az eredményeket

A sepsiszentgyörgyiek frappáns, csattanós választ adtak azoknak a politikusoknak, akik a kampányban megpróbálták visszahozni azt a stílust és hangnemet, amire az emberek már 2012-ben nemet mondtak, állapította meg Antal Árpád, aki szerint a sepsiszentgyörgyiek értékelik az összhangot, a munkát és az eredményeket. 

„Legyen világos: nincsenek körön kívüli sepsiszentgyörgyiek. Mindenki a körön belül van”, ismételte meg Antal Árpád arra utalva, hogy Erős Bulcsú a Magyar Polgári Erő (MPE) polgármester jelöltje azzal kampányolt, hogy a sepsiszentgyörgyiek egy része „körön kívül” érzi magát és egyes városrészeket amolyan „mostohagyermekként” kezeli a városvezetés.  

Antal Árpád kifejtette: pontosan tudja, hogy sok még a megoldatlan probléma a városban, de azon vannak, hogy megoldják ezeket. Ugyanakkor köszöni, hogy a sepsiszentgyörgyiek nemet mondtak azokra, akik „csak piszkálódnak, kritizálnak de semmilyen reális megoldással nem tudnak előállni”. Köszönöm, hogy a sepsiszentgyörgyi emberek nem akartak szakadékokat építeni, fogalmazta meg a város újraválasztott polgármestere.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?