Szolgálati titkot sérthetett a Beke-Szőcs ügyben egy román képviselő

Kulcsár-Terza József, az RMDSZ parlamenti képviselője és id. Lomnici Zoltán, az Emberi Méltóság Tanácsa nevű jogvédő szervezet elnöke közös levélben fordul Marcel Ciolacuhoz, a képviselőház és a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnökéhez és kérik vizsgálja ki azt a kezdeményezést, amit egy szociáldemokrata párti képviselő nyújtott be a külügyminiszterhez.

A Maszolnak eljuttatott közleményben Kulcsár-Terza József felidézi, hogy Mirela Adomnicăi, a PSD parlamenti képviselője arra kérte Bogdan Aurescu külügyminisztert, hogy tiltsa ki Romániából id. Lomnici Zoltánt, az Emberi Méltóság Tanácsa jogvédő szervezet elnökét, a magyarországi Legfelsőbb Bíróság volt elnökét és Tóth Kálmánt, a Vasvári Pál Polgári Egyesület társelnökét, mivel Kézdivásárhelyen kitüntetést adtak át Beke Istvánnak és Szőcs Zoltánnak.

Mint ismert, a két kézdivásárhelyi férfit korábban terrorizmus vádjával 5-5 év szabadságvesztésre ítélte a bíróság, úgy, hogy a döntőnek mondott bizonyítékokat titkosították, azokat még a vádlottak és védőik sem ismerhették meg. Erdélyben kezdettől fogva koncepciós perként kezelték a székely fiatalok bebörtönzését, amelynek célja a magyarok megfélemlítése. Jelenleg a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bírósága vizsgálja az elítélés jogszerűségét, fejtette ki Kulcsár-Terza József.Beke István, Kulcsár-Terza József és Szőcs Zoltán a szabadulás másnapján | Fotó: Kovács Zsolt

Az RMDSZ-színekben parlamenti képviselői mandátumot nyert MPP-s politikus arra hívja fel a figyelmet, hogy Mirela Adomicăi PSD-s képviselő a külügyminiszterhez intézett iratában – amelyet a román nyelvű sajtóhoz is eljuttatott – azt írja, hogy a két székely elítélt gázvezetéket kísérelt meg felrobbantani Gyulafehérváron a helyi nemzeti ünnep alkalmából tartott parádén.

Kulcsár-Terza József és id. Lomnici Zoltán a képviselőház elnökének írt levelében arra hívja fel Marcel Ciolacu figyelmét, hogy sem a kézdivásárhelyi férfiak elleni vádiratban, sem a bírósági eljárás során nem merült fel olyan adat, amire Mirela Adomicăi hivatkozik. Véleményük szerint ez esetben felmerülhet, hogy a képviselőnő titkos információt hozott nyilvánosságra. „Tisztázni kell, hogy sérült-e az igazságszolgáltatás román alkotmányban garantált függetlensége a bizalmas adat kiszivárogtatásával és azt is vizsgálni kell, hogy megvalósult-e állami vagy szolgálati titoksértés bűncselekménye. Ez utóbbi közvádra üldözendő” – áll a közleményben.

Mivel rendkívül súlyos esetről van szó, Kulcsár-Terza József és id. Lomnici Zoltán azt kérik, hogy a képviselőház elnöke soron kívül vizsgálja ki az ügyet és tegye meg a szükséges lépéseket. A házelnök válaszától teszik függővé a további lépéseket.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?