Átvette a Vasvári Pál-díjat Beke István és Szőcs Zoltán

A kézdivásárhelyi Beke Istvánt és Szőcs Zoltánt a székelyföldi terrorvád miatt, politikai okokból, az erdélyi magyar közvélemény által koncepciós pernek tartott eljárás nyomán öt-öt év börtönbüntetésre ítélték, és tavaly helyezték szabadlábra őket. Meghurcoltatásuk miatt a budapesti Vasvári Pál Polgári Egyesület közgyűlése 2019-ben úgy döntött, hogy a Vasvári Pál-díjat a két székely férfinak adományozza, és felkérte Lomnici Zoltán jogászt, a magyar Legfelsőbb Bíróság volt elnöké, a díj korábbi kitüntetettjét, hogy adja át a politikai foglyoknak az elismerést.

A székely politikai foglyok kiszabadítása érdekében korábban többen felléptek, Fejér László háromszéki RMDSZ-es szenátor és Lomnici Zoltán is Klaus Iohannis román államfőhöz fordult kegyelmi kérvénnyel. A szenátor, a volt főbíró és Bajkai István magyar országgyűlési képviselő több ízben a börtönben is meglátogatta az elítélt fiatalembereket.

A budapesti székhelyű, anyaországi és erdélyi vezetésű Vasvári Pál Polgári Egyesület három évvel ezelőtt ítélte oda a kitüntetést a két meghurcolt székelyföldi férfinak, átadása azonban a börtönben nem történhetett meg, Lomnici Zoltán csupán a kitüntetés fotóját mutathatta meg nekik. A székely politikai foglyok kiszabadulása lehetővé tette az elismerés átadását. Az eseményre Kézdivásárhelyen, a Vigadó Művelődési Ház kistermében került sor péntek délután.Szőcs Zoltán és Beke István átvették a díjat | A szerző felvétele

A jelenlévőket Fejér László Ödön szenátor üdvözölte, aki amellett, hogy bemutatta az 1848–1849-es szabadságharcos Vasvári Pált, kifejtette: a kitüntetés egy elismerés a két kézdivásárhelyi helytállásáért és szenvedéséért, de egyértelműen nem helyettesítheti azokat az éveket, amelyeket családjaiktól távol töltöttek.

A kitüntetetteket Lomnici Zoltán is méltatta, elöljáróban elmondva: apai ágon maga is háromszéki gyökerekkel rendelkezik, szívügyének érezte, hogy Fejér László szenátor, Kulcsár-Terza József oarlamenti képviselő, Tőkés László volt királyhágómelléki református püspök és Bajkai István képviselő mellett ő is megtegyen mindent, hogy az igazságtalanul elítélteket szabadon bocsátsák, lelket öntsenek a bebörtönzöttekbe. Kiemelte: Beke István és Szőcs Zoltán esetében olyan igazságtalanság történt, ami páratlan a magyarlakta területeken, ők ketten vállalták, hogy több évig börtönbüntetést szenvedjenek pusztán azért, mert megvallották magyarságunkat, mert ragaszkodtak a nemzetünkhöz, és fontosnak tartották, hogy a Romániában élő őshonos magyar kisebbséget egyenrangú polgárként kezeljék a többség mellett. „Beke István és Szőcs Zoltán példát mutatott” – hangsúlyozta.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Lomnici a díjakat Tóth Kálmánnal, a Vasvári Pál Polgári Egyesület társelnökével adta át, aki köszöntőbeszédében a civil szervezet születésének körülményeit elevenítette fel, ugyanakkor párhuzamot vont a temerini fiúk és a szlovákiai Tamás Ilona története (elveszítette Szlovák állampolgárságát, mert felvállalta a magyart – szerk.) és a székelyföldi terrorper között, rámutatva az esetek hasonlóságára.

Kulcsár-Terza József háromszéki illetőségű parlamenti képviselő az összefogás fontosságát hangsúlyozta, és köszönetét tolmácsolta mindazok számára, akik az évek során kiálltak a két kézdivásárhelyi és az igazság mellett. Mind Beke, mind Szőcs köszönetnyilvánításuk mellett beszédükben hangsúlyozták: nincs, mit megbánjanak, ők nem követtek el semmi törvénybe ütközőt, ártatlannak vallják magukat.

Beke Istvánt és Szőcs Zoltánt a szervezett bűnözés és terrorizmus elleni ügyészség (DIICOT) állította bíróság elé, mert lehallgatott beszélgetéseikből, és a Beke István lakásán talált petárdákból a hatóságok arra következtettek, hogy házi készítésű bombát akartak robbantani Kézdivásárhely főterén 2015-ben, a december elsejei román nemzeti ünnepre szervezett katonai parádén. Bekét és Szőcsöt 2018. július 4-én ítélte öt-öt év letöltendő börtönbüntetésre a bukaresti Legfelsőbb Bíróság terrorista cselekmények, illetve ezekre való felbujtás miatt. A Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM) kézdivásárhelyi, illetve erdélyi elnöke ellen hozott ítélet általános megdöbbenést váltott ki az erdélyi magyarságban, hiszen az első fokon eljáró Bukaresti Táblabíróság megalapozatlannak tartotta az ügyészség által összeállított vádirat nagyobb részét, és csak 11, illetve 10 hónap börtönbüntetést rótt ki rájuk, amennyit már korábban vizsgálati fogságban töltöttek.

Egy PSD-s képviselő kiakadt a díjazás hallattán

Az RMDSZ koalíciós partnerének számító Szociáldemokrata Párt (PSD) parlamenti képviselője, Daniel Ghiță felháborodott hangvételű bejegyzésben fejtette ki nemtetszését a díjátadó miatt, és egészen odáig ment a nacionalizmustól tűlfűtve, hogy azt írta: „Tüntessétek ki a terroristáitokat Magyarországon, ne Romániában!”

Tóth Kálmán, az egyesület társelnöke Lomnici Zoltán Szőcs Zoltán Beke István

Kapcsolódók

Kimaradt?

banner_c9R6XLX8_banner_uAfkoMzW_ScrolloverAds_2023-02-28-zs_1920x1100.jpg
banner_mPvSBO0F_banner_8CGaT4FL_ScrolloverAds_2023-02-28-zs_580x1100.jpg