Helytállásukért kaptak kitüntetést a székely terrorper áldozatai

A Székely Nemzeti Tanács (SZNT) a székely terrorper elítéltjeinek – Beke Istvánnak és Szőcs Zoltánnak – adta a Moyses Márton-oklevelet és díszmedált. Kedden este az SZNT sepsiszentgyörgyi székházában járványügyi intézkedések miatt zárt körben díjazták a két kézdivásárhelyi férfit, aki nemrég szabadult a börtönből. Az eseményen Szőcs Zoltán vett részt, mivel Beke István belázasodott és kénytelen volt távol maradni.

A zártkörű díjátadót a Székely Nemzeti Tanács Facebook-oldalán élőben közvetítették. Gazda Zoltán, a Sepsiszéki Székely Tanács elnöke bevezetőjében felidézte, hogy a díjat Moyses Mártonról nevezték el, aki a kommunista diktatúra elleni tiltakozásként 1970-ben felgyújtotta magát Brassó főterén. A mártírról elnevezett kitüntetés létrehozásáról már tavaly döntött a Székely Nemzeti Tanács, és már akkor nevesítették az első kitüntetetteket: Beke Istvánt és Szőcs Zoltánt, akik azért voltak kénytelenek évekig börtönben ülni, mert kiálltak nemzetükért.

Ellenségként tekintettek ránk, mert ki mertünk állni azért, hogy nem lehetünk másodrangú állampolgárok ebben az országban” fogalmazta meg Szőcs Zoltán, hangsúlyozva: a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM) tagjaként 2008 óta nemzetbiztonsági kockázatként tekintettek rájuk, eleinte zavarta, hogy követik, aztán megszokta, hiszen mindig arra figyeltek, hogy „ne lépjék át a kerítést”. Szőcs Zoltán szerint az 1112 napnyi börtönben töltött idő alatt tanultak a megalázó helyzetekből. Megtanulták értékelni a családot, a szabadságot és a csendet, ugyanakkor értékelték, hogy erkölcsi és anyagi értelemben is rengetegen álltak mellettük, így a magyar politikai pártok, civil szervezetek és magánszemélyek is.

Beke István és Szőcs Zoltán a székely öntudat 21. századi feltámadásának hírnökei hangsúlyozta méltatásában Ferencz Csaba. A Székely Nemzeti Tanács alelnöke szerint a két férfi azt tette, amit minden nemzeti érzelmű székely fiatalnak meg kellene tennie: cselekvően megélni az identitásukat. A laudációt követően Izsák Balázs, az SZNT elnöke adta át a Moyses Márton-oklevelet és díszmedált. Hangsúlyozta, hogy a marosvásárhelyi fekete március után sokan menekültek el a városból, ezzel szemben a két kézdivásárhelyi férfi a szenvedést is vállalva itthon maradt. Arra kérte a kitüntetetteket, hogy a díszmedált viselve üzenjenek a közösségnek, hogy ne féljenek.

2021. október 12. A Moyses Márton Kitüntető Cím átadása Beke Istvánnak és Szőcs Zoltánnak Sepsiszentgyörgyön, a Székely Nemzeti Tanács székházában.

Közzétette: Székely Nemzeti Tanács – 2021. október 12., kedd

Végezetül Gazda Zoltán leszögezte: ez a díj az önazonosságuk vállalásáért ártatlanul meghurcolt személyek hűségének elismerése és azt kívánta, hogy az első ilyen kitüntetés legyen egyben az utolsó is, szeretnék, hogy a továbbiakban ne legyenek olyanok, akiknek ezt át kellene adni. A sepsiszentgyörgyi eseményen bemutatták Hegedüs Imre János Az ötödik kerék című, Moyses Márton életéről szóló regényt.

Mint ismert, a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM) kézdivásárhelyi és erdélyi elnökét – Beke Istvánt, illetve Szőcs Zoltánt – terrorista cselekmények és ezekre való felbujtás vádjával, 2018-ban ítélte öt-öt év letöltendő börtönbüntetésre a legfelsőbb bíróság. A vád szerint 2015-ben, a december elsejei román nemzeti ünnepen akartak terrorcselekményt elkövetni Kézidvásárhelyen – erre következtettek a hatóságok a lehallgatott telefonbeszélgetéseikből, illetve egyikük lakásán talált petárdákból. A kézdivásárhelyi két férfi ellen hozott ítélet általános megdöbbenést váltott ki az erdélyi magyarság soraiban, hiszen az első fokon eljáró Bukaresti Táblabíróság szinte a teljes vádiratot megalapozatlannak tartotta, és felmentette őket a vádpontok többsége alól. Kettejüket annak ellenére tartották fogva, hogy a btk. módosításával megszűnt a jogalap, ami alapján elítélték őket. Feltételes szabadon bocsátási kérelmüket – többszöri leutasítás után – idén hagyták jóvá, július 19-én hagyhatták el a börtönt.

Kapcsolódók

Kimaradt?