Igazságot kell szolgáltatni az ártatlanul bebörtönzött székelyeknek

Fejér László Ödön székelyföldi szenátor és id. Lomnici Zoltán, az Emberi Méltóság Tanácsának elnöke üdvözli a székely politikai foglyok szabadon bocsátását kimondó jogerős bírósági döntést – tudatták a Maszolhoz eljuttatott közleményükben.

Beke Istvánt és Szőcs Zoltánt terrorizmus vádjával 5–5 év szabadságvesztésre ítélte a román bíróság. A megalapozatlan döntés célja az erdélyi magyarság megfélemlítése volt. Erdélyben kezdettől fogva koncepciós perként kezelték a székely fiatalok bebörtönzését, hangsúlyozza a közleményt közösen eláíró Fejér László Ödön és id. Lomnici Zoltán.

Az Emberi Méltóság Tanácsának elnöke, id. Lomnici Zoltán Fejér László Ödön RMDSZ-es szenátor jobbján | Fotó forrása: Fejér László Ödön

A jogorvoslati kérelmeket sorra elutasította a román bíróság. Fejér László Ödön és id. Lomnici Zoltán kegyelmi kérelemmel fordult Klaus Iohannis román államfőhöz, aki nem tett eleget a kérésnek és fogadni sem volt hajlandó őket,ezzel megsértve a román szenátust is.

„A szabadlábra helyezés örvendetes, de nyilvánvaló, hogy igazságot kell szolgáltatni az ártatlanul bebörtönzött székelyeknek, erre az Emberi Jogok Európai Bírósága hivatott”, amelyhez beadvánnyal éltek.

Amint a Maszolon megírtuk, Beke István és Szőcs Zoltán szabadon bocsátásáról hétfőn döntött a Brassó Megyei Törvényszék, amely helyben hagyta az elsőfokú ítéletet és elutasította az ügyészség fellebbezését. Az MTI információi szerint a börtönből kiszabadult két fiatal kedden Kézdivásárhelyen sajtótájékoztatón válaszol az újságírók kérdéseire.

Kapcsolódók

Kimaradt?