banner_LYJAJgUi_banner_sMBIsrBw_GOOGLE_970x250_2.gif
banner_Qadt244U_webbanner_728x90.gif
banner_whe5WvtP_banner_5A50eRU8_GOOGLE_300x250.gif

FRISSÍTVE – Szerdán szavaz a szenátus a Covid-igazolvány munkahelyi kötelezővé tételéről

FRISSÍTVE: A szenátus jogi bizottsága elfogadásra javasolta kedden azt a törvénytervezetet, amely kötelezővé teszi a koronavírus elleni védettség igazolását az állami és magán egészségügyi rendszerben dolgozóknak, illetve az ötven vagy annál több alkalmazottat foglalkoztató, irodaházakban működő cégek alkalmazottainak. A felsőház plénuma szerdán szavaz a kezdeményezésről.

A Nemzeti Liberális Párt (PNL) és az RMDSZ közös tervezete előírja, hogy az egészségügyi minisztérium fennhatósága vagy irányítása alá tartozó állami és magánintézmények, az egészségbiztosító pénztár, a katasztrófavédelem, a légiirányítási felügyelet és az orvosi laboratóriumok alkalmazottai csak Covid-igazolvány birtokában dolgozhatnak. Szintúgy a szociális otthonokban (beleértve az állami és magán intézményeket) dolgozóknak, valamint az orvosi eszközöket és gyógyszereket forgalmazó vállalkozásoknak, valamint a házi gondozási szolgáltatást nyújtó cégek alkalmazottainak kötelezően bizonyítaniuk kell a koronavírus elleni védettséget. Ezt az európai uniós digitális („zöld”) igazolvánnyal tehetik meg, ami a betegség elleni teljes oltást vagy a fertőzésből való, fél évnél nem régebbi felépülést, vagy a negatív koronavírus-teszt eredményét bizonyítja.

Ezt kell használniuk az irodaházakban működő cégek alkalmazottainak is, abban az esetben, ha egy térben ötvennél több fő tartózkodik (nem részletezik, hogy a gyári munkások esetében is kötelező-e, akik több százan dolgozhatnak egy légtérben).

Elfogadták azt a módosítást is, amely szerint a Covid-igazolvány kötelező valamennyi helyi és központi hatóság és közintézmény, önálló ügyvitelű vállalat alkalmazottja, illetve minden olyan irodaházban dolgozó személy számára, amelyben egyidőben ötvennél többen tevékenykednek. Emellett a törvény kiterjed a képviselőház és a szenátus tagjaira, a két intézmény alkalmazottaira, illetve valamennyi közjogi méltóságra és köztisztséget betöltő személyre is.Ha elfogadják a törvényt, ellenőrizni fogják a munkavállalók védettségi igazolását | Illusztráció: Agerpres/EPA

A tervezet szerint az oltatlan közalkalmazottak, a parlament tagjai, a közjogi méltóságok és a köztisztséget betöltő személyek a saját költségükön végzik el a Covid-igazolvány kiváltásához szükséges koronavírustesztet. A munkaadó állja azoknak az alkalmazottaknak a tesztköltségeit, akiknek egészségügyi okokból nem adható be az oltás. A magáncégeknek jogukban áll eldönteni, hogy kifizettetik-e alkalmazottaikkal a tesztelés költségeit. Az igazolvány ellenőrzése a Check DCC nevű mobiltelefonos alkalmazással történik.

Az állami és magánintézményekbe egyébként az ügyfelek is csak Covid-igazolvánnyal léphetnek majd be a jogszabály-tervezet szerint, tehát gyakorlatilag majdnem mindenkinek kötelező lesz a „vakcinaútlevél”.

A tervezet előírása szerint a törvény hatálya alatt lévő alkalmazottak munkaszerződését 30 napra felfüggesztik, ha nem váltják ki a Covid-igazolványt. Erről a munkaadónak írásban kell értesítenie az alkalmazottat. Automatikusan megszűnik annak a közalkalmazottnak a munkaszerződése, aki a 30 nap elteltével sem tud felmutatni Covid-igazolványt. A bizottságok elfogadták Florin Cîţu szenátornak azt a módosító indítványát, hogy az utóbbi előírás ne vonatkozzon azokra az alkalmazottakra, akik a 30 nap alatt megkapják a koronavírus elleni oltás első adagját. Őket ingyen teszt illeti meg a munkahelyükön, amíg megkapják a második dózist.

A szabályt megszegő munkavállalóra – ha Covid-igazolvány nélkül megy dolgozni – 10 és 50 ezer lej közötti pénzbírság szabható ki, a munkaadót viszont 50 és 100 ezer lej közötti összegre büntethetik. A bírságot a megyei közegészségügyi igazgatóság (DSP), a munkaügyi felügyelőség vagy a belügyminisztériumi szervek szabhatják ki.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

A törvénykezdeményezést gyorsított eljárásban tárgyalja a parlament, a szenátusi szavazás után a képviselőház lesz a döntő fórum. Ha elfogadják és az államfő kihirdeti, a Hivatalos Közlönyben való megjelenéstől számított 15 nap múlva lép érvénybe, és a veszélyhelyzet megszűnéséig lesz hatályban.

banner_5wMnizP8_webbanner_300x250.gif
banner_LsIDgb8C_webbanner_970x250.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?