Védettségi igazolással vagy negatív teszttel lehet személyit, útlevelet vagy jogsit igényelni

A belügyminisztériumnak alárendelt megyei gépjármű- és a lakosság-nyilvántartó hivatalokba, illetve azok helyi kirendeltségeibe is csak védettségi igazolással, vagy negatív koronavírus-teszttel lehet belépni október 25-től.

A korlátozás 30 napig érvényes, a járvány terjedése ellen hozott hatóság intézkedések értelmében. A jogosítvány és gépjárműbejegyzési hivatal tájékoztatása szerint azokat az ügyfeleket fogadhatják csak, akik legalább 10 nappal korábban átestek a teljes beoltáson, vagy hitelt érdemlően tudtják bizonyítani, hogy legalább 15 napja, de nem több mint fél éve már átestek a fertőzésen. Ezek híján elfogadják a 72 óránál nem régebbi negatív PCR-, vagy a 48 óránál nem régebbi negatív antigén gyorstesztet is.

Ugyanezek a feltételek érvényesek a lakosság-nyilvántartó hivatalba történő belépéskor is, csak hozzáteszik, hogy azoktól a személyektől, akik olyan országokból érkeznek (személyigazolvány- vagy útlevélcserére), amelyek nem használják/bocsátják ki az európai uniós digitális védettségi igazolványt, elfogadják az adott ország által kiállított igazolást papír alapon vagy elektronikus formában.

A fenti korlátozások alól mentesülnek az ügyvédek, ha szakmai kérdésben keresik fel a hivatalt, és a 12 évnél fiatalabbak, ha beoltott vagy a betegségen átesett nagykorú társaságában vannak.

Bizonyos sürgősségi esetekben az útlevélosztályon eltekinthetnek valamennyi feltételtől, de a sürgősségi esetek megítélése az intézmény vezetőségének a hatásköre, s eldöntheti, hogy mit tart sürgősségnek, és mit nem.

(A nyitókép illusztráció | Fotó: SPCLEP Arad)

banner_fX8C1fFi_KUK_Webbanner_300x250_ANIM_UJ.gif
banner_yJD1hpjB_KUK_Webbanner_970x250_ANIM_UJ.gif
banner_fZuguXC4_KUK_Webbanner_728x90_ANIM_UJ.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?