FRISSÍTVE – A kormány is elfogadta: ezek a korlátozó intézkedések érvényesek hétfőtől országszerte

Az Országos Vészhelyzeti Bizottság (CNSU) elfogadta pénteki ülésén a járványhelyzet súlyosbodása miatt hozott korlátozó intézkedéseket. FRISSÍTÉS: péntek délutáni ülésén a kormány is elfogadta a szigorító intézkedéseket, így azok hétfőn nulla órakor életbe lépnek. 

A CNSU döntését a kormány délutáni ülésén foglalta határozatba. Az új szabályok hétfőn lépnek hatályba. Az újonnan bevezetett szigorítások teljes listáját itt találja. 

Mindenhol kötelezővé válik a maszkviselés, betiltják a magánrendezvények szervezését, zöldigazolványhoz kötik a plázák, éttermek, hotelek látogatását, éjszakai kijárási tilalmat vezetnek be minden településen – fertőzési rátától függetlenül –, de a koronavírus ellen beoltott és a betegségen átesett személyek éjjel is elhagyhatják lakehelyüket.

Az olyan élelmiszerboltokba és gyógyszertárakba, amelyek nem plázákban vannak, zöldigalvány nélkül is be lehet lépni. Hétfőtől két hétre bezárnak az óvodák, iskolák, afterschool-ok, a bölcsődék nyitva maradnak.

Összefoglaljuk a legfontosabb szabályokat:

- 30 napra éjszakai kijárási tilalmat rendelnek el az egész országban, a fertőzési rátától függetlenül este 10 és hajnali 5 óra között. A kijárási tilalom nem vonatkozik azokra, akik:

 • legalább tíz napja megkapták a koronavírus elleni oltásuk második dózisát is
 • átestek a fertőzésen (legalább 15 napja és legfeljebb 180 napja lett pozitív a koronavírus-tesztjük)
 • igazolni tudják, hogy nyomós okkal hagyják el a lakhelyüket (munkaügyben, sürgős orvosi ellátás miatt, átutazóban vannak, oltakozni mennek, gyermeküket kísérik, idős, beteg, sérült hozzátartozóiknak segítenek vagy egy családtag halála miatt intézkednek)   

- Csak a koronavírus elleni oltottságot, illetve a fertőzésen való átesést bizonyító zöldigazolvánnyal lehet belépni:

 • rendezvényekre
 • kereskedelmi központokba (mallok, plázák)
 • szállodákba
 • vendéglőkbe, kávézókba
 • színházba, moziba

Kivételt képeznek a 12 éves vagy 12 éven aluli gyerekek, ha zöldigazolvánnyal rendelkező felnőtt kíséri őket.

- A koronavírus elleni oltottság, illetve a fertőzésen való átesés igazolása mellett negatív koronavírusteszttel is be lehet lépni:

 • a helyi és országos közintézmények székhelyeire.

Kivételt képeznek a közintézmények alkalmazottai, abban az esetben, ha a munkaközösség kevesebb mint 50 fős; sürgősség esetén, mint például a születési vagy halotti bizonyítvány kibocsátása, korlátozás nélkül fogadják a kérelmező ügyfeleket, de csak online vagy kültéri ügyintézés keretében; a 12 éves vagy 12 éven aluli gyerekek, ha zöldigazolvánnyal rendelkező felnőtt kíséri őket.

- Zöldigazolvány nélkül be lehet lépni:

 • templomokba, vallási rendezvényekre
 • az olyan élelmiszerboltokba, amelyek nem kereskedelmi központokban, mallokban vannak
 • vásárokba

- 30 napra országos szinten korlátozzák az üzletek, éttermek, mallok, fitnesztermek, mozik és előadótermek működését, így azok este 9 és hajnali 5 óra között zárva tartanak.

- Kötelezővé válik az orrot és a szájat eltakaró védőmaszk viselése minden zárt és nyílt közterületen, a munkahelyen és a tömegközlekedési eszközökön. Raed Arafat sajtótájékoztatón pontosította: visszatérnek a tavalyi szabályhoz, tehát tényleg minden esetben maszkot kell viselni, nem számít, hogy a hány személy dolgozik egy irodában, az sem, hogy egyedül sétálunk az utcán. Kivételt csak a sportolás jelent. 

- Az oktatási minisztérium felhatalmazást kap a kényszervakáció elrendelésére az október 25. és november 5. közötti periódusra, valamint a 2021-2022-es tanév szerkezet módosítására. A jelzett periódusban a magániskolák tanulói is otthon maradnak és az afterschool-ok sem működhetnek. A bölcsődék nyitva tarthatnak. 

- Az oktatási minisztérium ugyanakkor javasolhatja a felsőoktatási intézményeknek, hogy online oktatásra térjenek át az október 25. és november 5. közötti periódusban.

- Felfüggesztik a bárok, klubok és szórakozóhelyek működését és 30 napra betiltják a magánrendezvények (pl. esküvők, keresztelők, ünnepségek), képzések, workshop-ok, konferenciák szervezését.

- Egy hónapig csak nézők nélkül lehet sportrendezvényeket tartani.

- A vendéglátóipari egységek, azaz a vendéglők és kávézók belterei és teraszai csak kapacitásuk 50 százalékáig fogadhatnak klienseket hajnali 5 és este 9 óra között.

- A mozik és színházak kapacitásuk 30 százalékáig fogadhatnak nézőket. 

- Tüntetéseket legtöbb 100 személy részvételével lehet tartani a következő egy hónapban, csak az oltottak vagy a betegségen átesettek demonstrálhatnak.

- Az alkalmazottak legalább 50 százalékának távmunkában kell dolgoznia.

- A magántulajdonban levő cégek irodáiba csak oltottság, a betegségen való átesés igazolásával, vagy negatív teszt felmutatásával lehet belépni, amennyiben a munkaközösség több mint 50 fős.

(Címlapfotó forrása: Pixabay)

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?