FRISSÍTVE - Új határozatban korlátozza a plázák látogatását a CNSU

FRISSÍTVE: Egyelőre nincs jogalapja, hogy a mall típusú bevásárlóközpontokba csak az átoltottságot vagy a betegségen való átesést bizonyító zöldigazolványt felmutató személyek léphetnek be, ugyanis a Hivatalos Közlönyben megjelent kormányhatározat erről nem rendelkezik. Miután a sajtó észlelte a problémát, az Országos Vészhelyzeti Bizottság (CNSU) újabb cikkelyekkel egészítette ki a járvány megfékezése érdekében hozott szabályozásokat, de ezt még a kormány is határozatba kell foglalja és a hatályba lépéshez a Hivatalos Közlönyben is meg kell hogy jelenjen.

FRISSÍTÉS: Raed Arafat belügyi államtitkár sajtótájékoztatón pontosította a CNSU által hozott új szabályokat, amelyekkel többek között zöldigazolványhoz kötik a bevásárlóközpontok, plázák látogatását. Olvassa el itt a bejelentést. 

Mint ismert, a pénteken ismertetett javasolt intézkedéscsomagnak része volt az is, hogy plázákba csak a védettséget vagy a fertőzésből kigyógyulást igazoló zöldigazolvánnyal lehet belépni, így például az oltatlanok nem vásárolhatnak azokban a hipermarketekben vagy olyan gyógyszertárakba sem mehetnek, amelyek a mallokban találhatók.

A kormány által véglegesített, a Hivatalos Közlönyben is megjelent, hétfőn hatályba lépett határozatban azonban ez ilyen konkrétan nincs leírva. Miután a sajtó észlelte a problémát, a CNSU hétfő délben újabb határozatot hozott, amelyikben a plázákra vonatkozó korlátozásokról rendelkezik.

A kivételes esetekről is határoztak

A kormánynak küldött új javaslatban az áll, hogy a nem élelmiszereket árusító kereskedelmi egységekbe csak azok léphetnek be, akik bizonyítják, hogy be vannak oltva vagy azt, hogy nem több mint 180 napja átestek a koronavírus-fertőzésen. Megszabták azokat a kivételes eseteket is, amikor oltatlanok számára is engedélyezett a belépés a bevásárlóközpontokba, közintézményekbe.

A 2021/94-es határozat leszögezi, hogy minden olyan gazdasági egységbe, amely nem élelmiszereket forgalmaz, csak oltási vagy a COVID-19-ből való felgyógyulást bizonyító igazolvánnyal engedélyezett a belépés. Ez alól csak azok a gyógyszertárak képeznek kivételt, amelyek nem bevásárlóközpontokban vagy benzinkutaknál működnek.

Ugyanezen határozat szerint zöldigazolvány és negatív teszteredmény nélkül is engedélyezett a közintézményekbe, illetve az állami tőkéjű önálló ügyvitelű vállalatok székhelyére való belépés a következő esetekben:

  • a közrend és közbiztonság érdekében lefolytatott közigazgatási eljárás résztvevői számára;
  • bírósági, fegyelmi, szabálysértési eljárás résztvevői számára;
  • egészségügyi vagy szociális ellátásra szoruló személyek számára;
  • az oltóközpontoknál oltásra jelentkezők számára.

Egy másik cikkely szerint oltási vagy a COVID-19-ből való felgyógyulást bizonyító igazolvány hiányában is engedélyezett a belépés a bevásárlóközpontokba a következő esetekben:

  • negatív teszt felmutatásával engedélyezik a hozzáférést a bevásárlóközpontokban működő közszolgáltatási egységekhez, ha az illető igazolni tudja látogatásának okát;
  • az oltóközpontoknál oltásra jelentkezők számára. 

(Címlapi illusztráció forrása: Agerpres/EPA)

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?