Újabb CNSU-határozatok: zöldigazolványhoz kötik a plázázást, a magániskolákban online folytatódhat a tanítás

Újabb határozatokat hozott az Országos Vészhelyzeti Bizottság (CNSU), miután a hétfőn hatályba lépő szigorítások végső verziójából fontos, korábban bejelentett részletek maradtak ki.

Raed Arafat belügyi államtitkár sajtótájékoztatón pontosította a szabályokat. Elmondta, a hétvégén véglegesített kormányhatározat jogi viták miatt nem egyezett a CNSU pénteki határozatával.

A CNSU hétfő koradélutáni döntése értelmében bevásárlóközpontokba, plázákba csak az oltást vagy a betegségből való felgyógyulást igazoló zöldigazolvánnyal lehet belépni.

Kivételt jelent például az, ha az ezekben működő közszolgáltatási egységekhez (például útlevélosztály) akar az illető hozzáférni és igazolni is tudja az irodai előjegyzést – ebben az esetben negatív koronavírusteszttel is beengednek. Szintén korlátozás nélkül beléphetnek a plázákba az ezekben az egységekben kialakított oltóközpontoknál oltásra jelentkező személyek, de csak a számukra külön kijelölt és ellenőrzött sávon közlekedhetnek.

Arafat ismertette: hotelekben és panziókban csak az oltást vagy a betegségből való felgyógyulást igazoló zöldigazolvánnyal rendelkező személyeket lehet elszállásolni. A magánóvodák és -iskolák helyzetét is rendezték: ezekben november 5-éig felfüggesztik a személyes jelenléttel járó tanítást, de nem tiltják meg, hogy online tanrendre térjenek át.

Ugyanakkor nem korlátozzák a közintézményekbe való belépést a nyugdíjat, gyerekpénzt vagy más szociális támogatást személyesen felvevő oltatlan emberek számára. Ugyanilyen kivételek érvényesek az igazságszolgáltatás intézményeiben is, hogy az igazságszolgáltatás és közrendfenntartás zavartalanul működjön.

(Címlapfotó forrása: képernyőkép/Facebook/Guvernul României)

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?