banner_Lby144CD_KUK_12_maszol-970_250.jpg
banner_JLt9ZURq_KUK_12_maszol-300_250.jpg

Szenátus: az iskolai vezetőtanács dönt az ideiglenesen kinevezett igazgató személyéről

Döntő házként megszavazta a szenátus szerdán azt a törvénytervezetet, amely előírja, hogy abban az esetben, ha egy iskolaigazgatói állást nem töltenek be versenyvizsga útján, akkor az ideiglenes iskolaigazgatót az illető iskola vezetőtanácsa nevezi ki, nem pedig a tanfelügyelőség.

A tanügyi törvényt módosító javaslatot az USR-PLUS, az RMDSZ és a PSD törvényhozóinak egy csoportja terjesztette be. A képviselőház múlt héten hagyta jóvá a tervezetet, amely most a felsőházban 75 támogató szavazatot kapott, 37-en ellene szavaztak, 10-en tartózkodtak. Támogatták az USR-PLUS, az RMDSZ és a PSD szenátorai, az AUR tartózkodott, a PNL ellenezte.

A projekt értelmében az igazgatói vagy igazgatóhelyettesi állás megüresedése esetén ügyvivő igazgató veszi át a tisztséget a versenyvizsga megszervezéséig, de ez nem terjedhet tovább a tanév végénél. Az ügyvivő igazgatót az iskola vezetőtanácsa nevezi ki.

Azokban az oktatási intézményekben, ahol az oktatás teljes egészében egy nemzeti kisebbség nyelvén zajlik, az igazgatónak beszélnie kell az illető kisebbség nyelvét. Amennyiben az iskola csak egy részében folyik kisebbségi anyanyelvi oktatás, a tervezet szerint az igazgatók közül az egyiknek kell tudnia az illető kisebbség nyelvén.

Ezekben az esetekben az igazgató kinevezéséhez konzultálni kell azzal a szervezettel, amely az illető kisebbséget képviseli a román parlamentben. Ha az illető kisebbségnek nincs parlamenti képviselete, akkor a kisebbségek parlamenti csoportjával kell konzultálni a kérdésben. A teológiai profilú oktatási intézmények esetében az illető egyház képviselőivel is konzultálni kell. A kinevezéshez a konzultáció nyomán született írásos jóváhagyás szükséges – áll a jogszabályban.

Monica Anisie, a szenátus oktatási bizottságának elnöke úgy vélekedett, hogy a javaslat jó, de még elemzésre szorul. A PSD szenátora, Ionel Cristescu viszont azt mondta, hogy a PNL arra törekedik, hogy a párt nevezhesse ki az ügyvivő igazgatókat, Lucian Romaşcanu PSD-frakcióvezető pedig kijelentette, hogy az oktatást többé nem szőheti át a politika. A PNL frakcióvezetője, Virgil Guran, a tervezet szakbizottsági újragondolását kérte, de a plénum leszavazta ezt a javaslatot.

Turos Lóránd RMDSZ-frakcióvezető közölte, hogy támogatja a javaslatot, amely meglátása szerint újabb lépés a decentralizálás, depolitizálás felé az oktatási intézményekben.

„Fontos, hogy kizárjuk a lehetőségét annak, hogy a tanfelügyelőség önkényesen olyan személyeket nevezhessen ki iskolai vezető tisztségekbe, akik nem ismerik, nem veszik figyelembe az adott közösség, önkormányzat sajátos helyzetét, problémáit” – összegezte Kovács Irénke Szilágy megyei szenátor.

(Címlapkép: Agerpres)

Kapcsolódók

Kimaradt?