A házbizottságok nevezték ki köztelevízió és a rádió ügyvezető igazgatóit

A parlament két házának házbizottsága a csütörtöki együttes ülésén kinevezte Ramona Săseanut a román közszolgálati televízió (SRTV), Liviu Popescut pedig a román közszolgálati rádió (SRR) ügyvivő vezérigazgatójának – a megbízatás legfeljebb 60 napra szól.

Ludovic Orban képviselőházi elnök elmondta, a kinevezésre azért kerül sor, hogy biztosítsák a két intézmény vezetését az alkotmánybíróság döntése után, amely értelmében alaptörvénybe ütköznek a parlament azon határozatai, amelyekkel kinevezték a köztelevízió és a rádió vezetésével megbízott ügyvivő vezérigazgatókat.

A Szociáldemokrata Párt (PSD) törvényhozói nem vettek részt a házbizottságok együttes ülésén. A házbizottságokra azt követően hárult az ügyvivő vezérigazgatók kinevezésének hatásköre, miután a szenátus és a képviselőház szerdai együttes ülését, amelyen ezt meg kellett volna ejteni, kvórumhiány miatt felfüggesztették.

Lucian Romaşcanu, a PSD szenátusi frakcióvezetője a plenáris ülés felfüggesztése után közölte, hogy véleménye szerint a hatalmon levő pártok azért választották ezt a megoldást, mert így a két házbizottság fog dönteni a román közszolgálati televízió és a román közszolgálati rádió ügyvivő igazgatóinak kinevezéséről, ezt a döntést pedig nem lehet megtámadni az alkotmánybíróságon.

A PSD azt fontolgatja, hogy a közigazgatási bíróságon fogja megtámadni azt a döntést, amelyet a házbizottságok hoztak meg a közmédia két intézményének ideiglenes vezetéséről, mivel az alkotmánybíróságon nem lehet óvást emelni a házbizottságok együttes ülésén hozott döntés ellen – tette hozzá Romaşcanu.

A parlament május 11-én úgy döntött, hogy Ramona Săseanut bízza meg a román közszolgálati televízió, valamint Liviu Popescut a román közszolgálati rádió ideiglenes vezetésével, miután a plénum elutasította a televízió 2017-es, 2018-as és 2019-es, illetve a rádiótársaság 2017-es, 2018-as és 2019-es tevékenységi jelentéseit. A két ügyvivő vezérigazgató megbízatása hat hónapra szólt volna.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Az alkotmánybíróság június 17-én helyt adott a PSD beadványának, és úgy ítélkezett, hogy alaptörvénybe ütköznek a parlament azon határozatai, amelyekkel kinevezték a SRTV és a SRR vezetésével megbízott ügyvivő vezérigazgatókat.

(Nyitóképen: Ramona Săseanu, a tévé ügyvezető igazgatója | Fotó: Agerpres)

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?