A szenátus „kiadta” Florian Bodog volt egészségügyi minisztert a DNA-nak

Megszavazta szerdán a szenátus plénuma Florian Bodog volt egészségügyi miniszter mentelmi jogának felfüggesztését, így a korrupcióellenes ügyészség (DNA) megkezdheti a kivizsgálást a szociáldemokrata párti (PSD) volt politikusa ellen.

A 123 jelenlévő szenátorból 98-an szavaztak a mentelmi jog megvonására, 24-en ellene, egy tartózkodás volt.

Az RMDSZ szenátusi frakciója megszavazta az ellenzéki politikus ellen irányuló indítványt. Turos Lóránd, az RMDSZ szenátusi frakcióvezetője a szövetség hírlevele szerint azzal indokolta ezt, hogy „nem akadályozzák az igazságügyi eljárásokat”.

A volt tárcavezető, jelenlegi szenátor ellen hivatali visszaélés, közhivatalnok által elkövetett közokirat-hamisítás és hivatalos okiratok meghamisítása miatt vizsgálódna a DNA. A vádhatóság szerint Florian Bodog egészségügyi miniszterként közbenjárt annak érdekében, hogy személyi tanácsadója egy éven át megkapja a tisztsége után járó fizetést, noha nem jelent meg a munkahelyén, és nem látta el a szerződésébe foglalt feladatokat. Mivel az illető nem járt be dolgozni, Bodog írta alá helyette a jelenléti íveket, és két egyéni munkaszerződésre, valamint egy egyéni felelősségvállalási nyilatkozatra is odahamisította az illető aláírását.Florian Bodog „védőbeszédje” közben

A DNA szerint a volt miniszter tanácsadója 75 656 lejjel károsította meg a szaktárca költségvetését azáltal, hogy jogtalanul kapott fizetést. A DNA 2019 szeptemberében is kérte a szenátustól Florian Bodog mentelmi jogának megvonását, a felsőház akkor elutasította az erre vonatkozó igénylést.

Kapcsolódók

Kimaradt?