banner_sMBIsrBw_GOOGLE_970x250_2.gif
banner_5A50eRU8_GOOGLE_300x250.gif

FRISSÍTVE – A PSD megszavazza Florian Bodog volt miniszter mentelmi jogának a felfüggesztését

FRISSÍTVE: A szociáldemokrata párti (PSD) szenátorok Florian Bodog  volt egészségügyi miniszter mentelmi jogának a megvonására fognak szavazni, függetlenül attól, hogy a jogi bizottság hogyan véleményezi az Országos Korrupcióellenes Ügynökség (DNA) kérését a bűnvádi eljárás elindításához szükséges hozzájárulást illetően – jelentette ki Alfred Simonis, a PSD képviselőházi frakcióvezetője. FRISSÍTÉS: A szenátor vállalja a vizsgálatot. FRISSÍTÉS 2: A jogi bizottság nem tudott dönteni, a plénum hozza meg az „ítéletet”. FRISSÍTÉS 3: A szenátus plénuma szerdán reggel szavaz a mentelmki jog megvonásáról.

A párt országos politikai bizottsága azt a döntést hozta, hogy a PSD-szenátorok Bodog mentelmi jogának a megvonására szavazzanak, hogy igazságszolgáltatás elé lehessen állítani. Mivel a bűnvádi eljárás elindításának jóváhagyásáról van szó, nem kellene különbséget tenni a kollégák között politikai párthoz való tartozás alapján – szögezte le Simonis. Hangsúlyozta, a jogi bizottság – amelyben egyébként többségben vannak a kormánykoalícióhoz tartozó szenátorok – véleményezése amúgy is konzultatív jellegű.

A DNA a szenátus hozzájárulását kérte a Florian Bodog volt egészségügyi miniszter elleni bűnvádi eljárás elindításához. A szenátor ellen hivatali visszaélés, közhivatalnok által elkövetett közokirat-hamisítás és hivatalos okiratok meghamisítása miatt vizsgálódna a DNA.Florian Bodog | Forrás: a miniszter Facebook-oldala

A vádhatóság szerint Florian Bodog egészségügyi miniszterként közbenjárt annak érdekében, hogy személyi tanácsadója egy éven át megkapja a tisztsége után járó fizetést, noha nem jelent meg a munkahelyén, és nem látta el a szerződésébe foglalt feladatokat. Mivel az illető nem járt be dolgozni, Bodog írta alá helyette a jelenléti íveket, és két egyéni munkaszerződésre, valamint egy egyéni felelősségvállalási nyilatkozatra is odahamisította az illető aláírását.

A DNA 2019 szeptemberében is kérte a szenátustól Florian Bodog mentelmi jogának megvonását, a felsőház akkor elutasította az erre vonatkozó igénylést.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Bodog: nem vonom ki magam az eljárás alól

Florian Bodog, akit hétfőn meghallgatott a felsőház jogi bizottsága a DNA őt illető kérésének ügyében, kifejtette, „nem fogja kivonni magát a bűnvádi eljárás alól”.

„A jogi bizottság döntésétől függetlenül nem fogom kivonni magam a bűnvádi eljárás alól. Nem kértem a kollégáimat, hogy a bűnvádi eljárás elindítása ellen voksoljanak. Semmi rejtegetnivalóm nincs” – jelentette ki Bodog a jogi bizottságban történt meghallgatása után.

Hozzátette, a DNA és a legfőbb ügyészség is vizsgálódott már ellene. 2019-ben az Unifarm jelenlegi igazgatója jelentette fel amiatt, hogy szerinte politikai megfontolásból meneszteni akarta. „A legfőbb ügyészség kihallgatott akkor és az ügyet lezárták. Nem ez az első alkalom, hogy alávetem magam a törvényes előírásoknak” –mondta. A DNA 2019-ben is kérte a felsőháztól mentelmi jogának a megvonását a jelenlegi ügyben, az ügyész pedig 2020. november 2-án ismét elővette az ügyet, amikor a parlamenti képviselőjelölt-listákat véglegesítették. Mindez Bodog szerint „furcsa, és minden romániai politikus számára elgondolkodtató kellene, hogy legyen”.

A szenátus plénuma dönt Bodog mentelmi jogának az ügyében, a jogi bizottság nem tudott véleményezést megfogalmazni

A plénumra maradt a döntés

A szenátus plénuma fog dönteni Florian Bodog mentelmi jogának a megvonásáról, mert a jogi bizottság ez ügyben nem tudott közös nevezőre jutni a véleményezést illetően – jelentette ki hétfőn Iulia Scântei, a szenátus jogi bizottságának vezetője.

Elmondta, a szavazás titkos volt: hat igen és egy nem voks született, hat bizottsági tag tartózkodott, így nem sikerült sem a mentelmi jog megvonása, sem az elutasítása mellett szóló véleményezést elfogadniuk.

„A plénum fog dönteni az ügyben, miután a házbizottság elküldi a jelentést. Ez a voks sajnos nem fejezi ki azt a határozott elkötelezettséget, hogy nem kívánjuk többé pajzsként használni a mentelmi jogot a büntetőjogi felelősségre vonás ellen. Remélem, hogy a plénum döntése majd igazolja a kormánykoalíció ez irányú politikai vállalását” – szögezte le Iulia Scântei.

Kapcsolódók

Kimaradt?