Kétfordulós polgármester-választás: az AUR tervezetét támogatta az USR–PLUS

Megvitatta szerdán a szenátus a Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) törvénytervezetét a kétfordulós polgármester-választás bevezetéséről. Az indítványt a kezdeményező ellenzéki AUR mellett a kormánykoalíciós tag USR–PLUS támogatta a plénumban.

A tervezetről elutasító véleményezést állítottak ki a szakbizottságok, jelentésük azonban a plénumban nem kapta meg az elfogadásához szükséges 69 voksot (ami a törvénymódosító javaslat elutasítását jelentette volna), azért a szavazást egy későbbi ülésen megismétlik.

A tervezet előírja, hogy amennyiben a polgármester-, illetve megyei tanácselnök-jelöltek közül senki nem kapja meg a szavazatok abszolút többségét a választások első fordulójában, a két legtöbb voksot szerzett jelölt ismét megmérkőzik a két héten belül megtartandó második fordulóban.

Evdochia Aelenei AUR-os szenátor felszólalásában rámutatott, az egyfordulós polgármester-választásnak „számos sebezhetősége van", ugyanakkor felrótta a jogi, illetve a közigazgatási szakbizottságnak, hogy negatívan véleményezték a tervezetet. Szerinte ez azért történhetett meg, mert a testületek nemzeti liberális párti (PNL) tagjai tartózkodtak a szavazáskor. A szenátor képmutatással vádolta meg a nagyobbik kormánypártot, hangsúlyozva, hogy bár a választási kampányban választási reformot és a kétfordulós választás bevezetését ígérte, mégsem támogatja az erről szóló AUR-tervezetet.A szenátus ülésterme | Illusztráció: rmdsz.ro

Cosmin Poteraş USR-s szenátor szintén a kétfordulós polgármester-választás bevezetése mellett érvelt, kiemelve, vannak polgármesterek, akik a szavazatok 20, 30 vagy 40 százalékának megszerzésével kerültek tisztségbe, ami szembemegy a demokratikus elvekkel. „Hol van itt a legitimitás és a reprezentativitás?" – tette fel a kérdést.

A komránykoalícióban szintén részt vevő RMDSZ felsőházi frakcióvezetője, Turos Lóránd felszólalásában arra hívta fel a figyelmet, hogy „a szabályok állandó változtatása árt a demokráciának". Hozzátette, a nyugati demokráciákban nincsenek „receptek", nem lehet kijelenteni, hogy egy relatív többséggel megválasztott elöljárónak kisebb a legitimitása, mint annak, aki a voksok abszolút többségét szerezte meg. „Nem gondoltam volna, hogy ilyen védőbeszédet hallunk majd az USR-s kollégák részéről egy AUR-os tervezet kapcsán" – mondta.

A szenátusi szavazást követően a tervezet a képviselőház elé kerül, amely döntő házként tárgyalja majd.

Kapcsolódók

Kimaradt?