Százmillió eurónyi kártérítést fizetett a Wizz Air a nyári járattörlésekért

Több tízezer utast érintettek a Wizz Air idei nyári problémái, mintegy 20 százalékuk volt romániai – jelentette ki keddi sajtótájékoztatóján a légitársaság vezérigazgatója.

Váradi József elmondta, hogy a vállalatnak a nyári hónapokban összesen közel 100 millió euró kártérítést kellett kifizetnie a járattörlések miatt.

Illusztráció | Fotó: WizzAir/Facebook

„Természetesen nem szándékunk a járatok törlése, de ha ezt mégis meg kell tennünk, akkor betartjuk az európai előírásokat, és kártalanítjuk az utasokat. Értékeljük és tiszteletben tartjuk a jogaikat” – mondta a Wizz Air vezetője.

Közlése szerint az utasok kártalanítása 70 százalékban „gombnyomásra”, automatikusan történik, és a vállalat arra törekszik, hogy ezt a folyamatot a lehető legjobban automatizálja. Vannak azonban olyan kártérítésigénylések is, amelyek feldolgozása több időt vesz igénybe –tette hozzá.

Váradi elmondta, hogy szeptemberben egyetlen romániai járatát sem törölte a légitársaság, a június és a július voltak a problémás hónapok. De a Wizz Air időközben be is fektetett a járattörlések elkerüléséért, 300 millió euróból a nyár eleji ötről nyolcra növelték a tartalék repülőik számát, illetve bővítették a szükség esetén bevethető utaskísérők és pilóták számát is, ami szintén anyagi erőfeszítésekkel járt – részletezte.

Hozzátette, hogy a légitársaság önálló logisztikai bázist is létrehozott Bukarestben, így már nem kell Lengyelországból alkatrészeket hozatni a repülőik karbantartásához. Emellett optimizálták a járatok menetrendjét, és háromról ötre növelték a telefonos ügyfélszolgálatuk számát.

A problémák nem szűntek meg teljesen, de a vállalat már nem szembesül a júniusi és júliusi helyzettel – összegzett Váradi József.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?