A Wizz Air elleni panaszokra buzdítja az utazóközönséget a fogyasztóvédelem

Csak azért áll módjában megúszni a pénzbüntetést Romániában a Wizz Airnek a fogyasztóvédelem (ANPC) vezetője szerint, mert nem az országban jegyezték be a társaságot, írja a Világgazdaság. Horia Constantinescu a magyar légitársaság szolgáltatásaival kapcsolatban megfogalmazott panaszok kapcsán tette a kijelentést, ugyanakkor tanácsokkal is ellátta az ügyfeleket, miként járjanak el a járattörlések, késések esetén.

Romániában hatalmas volt az elégedetlenség az utazóközönség részéről az elmúlt időszakban amiatt, hogy a Wizz Air számos járata több órát késett, illetve többet töröltek. A jelenség elsősorban az ortodox húsvét időszakában, április 16–17. környékén volt tetten érhető, amikor nagyon sok nyugat-európai országokban élő román állampolgár készült hazautazni, vagy éppen otthonról repült volna külföldre. Ekkor azonban a Wizz Air számos spanyolországi, nagy-britanniai és olaszországi járata késett több órát, míg a Bukarest–Barcelona-járatot törölték.Fotó: Facebook/Wizz Air

Több száz utas rekedt az otopeni-i repülőterén, és felháborodva panaszolták, hogy a késés következtében csatlakozásokról maradnak le, a járattörlés miatt pedig a vakációjuk, sőt volt, akinek a beütemezett műtétje kerül veszélybe. A légitársaság azzal magyarázta a történteket, hogy egy repülőgépen megejtett előre nem látott műszaki ellenőrzés teljesen felborította számos járat menetrendjét. A Wizz Air felhívta ügyfelei figyelmét, hogy a következő opciók közül választhatnak: átütemezhetik az utazásukat, teljes egészében visszakaphatják a repülőjegy árát, illetve kredit formájában visszakaphatják jegyük értékének 120 százalékát, amelyet később felhasználhatnak.

A történtek nyomán ugyanakkor Horia Constantinescu arra biztatta a romániai utazóközönséget, hogy forduljon panaszával az intézményhez, ez esetben ugyanis az ANPC felveszi a kapcsolatot annak az országnak a hatóságaival, ahol a Wizz Airt bejegyezték.

Léteznek behajtó cégek, amelyeken keresztül a pórul járt ügyfelek igényt támaszthatnak a légitársasággal szemben, ezek a szolgáltatások azonban pénzbe kerülnek. Mi nem tudunk megbüntetni egy kereskedelmi társaságot, ha más európai országban működik a székhelye, de fel tudjuk venni a kapcsolatot a társhatóságokkal, és ez nem kerül a fogyasztónak semmibe – állapította meg egy televíziós műsorban az ANPC vezetője.

Horia Constantinescu hozzátette, bár tavaly a Wizz Air képviselői a cég ügyvédjeinek társaságában ígéretet tettek a hatóságnak szolgáltatásaik javítására, nem mindig kezelik a megfelelő határozottsággal és hatékonysággal a különböző helyzeteket. „Sajnos a fapados légitársaság nem több, mint délibáb: ma olcsóbbnak tűnik a repülőjegy, ám ha úgy határozol, hogy bőrönddel mész, többet kell fizetned, vagy helyfoglalás esetén szintén. És ezek a költségek együttesen oda vezetnek, hogy a jegy ára megközelíti a menetrend szerinti járatokét” – jelentette ki Constantinescu.

A fogyasztóvédelem tavaly a Wizz Air és a Ryanair fapados légitársaságokat figyelmeztette amiatt, hogy a járattörlések nyomán megsértették a fogyasztók jogait. Ez azután történt, hogy az ANPC júliusban példátlanul magas, 2 millió euró bírságot rótt ki az azóta csődbe ment Blue Air légitársaságra, amely egy év alatt több mint 11 ezer járatot törölt. A hatóságok értésre adták, hogy hasonló okok miatt számos más légitársaság is büntetést érdemelne, ám mivel nem Romániában jegyezték be őket, nem tudnak mit tenni az esetükben.

Kapcsolódók

Kimaradt?