Már a CFR áraival versenyeznek a fapados légitársaságok

A két fapados társaság, a Wizz Air és a Blue Air Kolozsvár–Bukarest járatai komoly konkurenciát jelentenek nem csak a Tarom, de a CFR számára is.

Tavaly októberben megtört a Tarom belföldi monopóliuma, a Blue Air ugyanis járatokat indított a Iași–Bukarest útvonalon. Idén egy-egy erdélyi és bánsági városból is repülni fognak fapados légitársaságok a fővárosba: az európai piacvezető Ryanair Temesvárról, a magyar tulajdonban levő Wizz Air pedig Kolozsvárról.

A fapadosok megjelenése a belföldi piacon várható volt, ugyanis éves szinten a Tarom körülbelül 400 ezer utast szállít az említett három útvonalon, amihez hozzáadódik a CFR több százezer utasa. Egyelőre nincsenek adatok arról, hogy hány ügyfelet hódított el az állami tulajdonban levő konkurenciától a Blue Air, ám az biztos, hogy számolni kell vele, lévén, hogy a társaságnak a moldvai nagyváros és Bukarest között repülő gépeire egy jegy 32,9 euróba, napi árfolyamon számolva 147 lejbe kerül. Ez bagatell a Tarom belföldi tarifái mellett, amelyek a vásárlás időpontjától függően 400 és 1200 lej között mozognak.

A Wizz Air Kolozsvárról júliustól újrainduló bukaresti járataira 39 lej lesz a legolcsóbb jegy, természetesen az utasok többsége számára ennél azért lényegesen többe fog majd kerülni. A fapados légitársaság minden bizonnyal magához fogja csábítani a CFR ügyfeleinek egy részét is, azokat, akik nem akarnak 9 órát zötykölődni egy vasúti kocsiban, amiért, ha végigülik az utat, mintegy 100 lejt, ha azonban hálókocsival utaznak, több mint 200 lejt kell fizetniük.

A Blue Air szintén megcélozza Kolozsvárt, az első Bukarestbe induló gép június 3-án fog felszállni. A legolcsóbb jegy 89,99 lej lesz, s a fapadosoktól eltérően ebben az árban, a kézipoggyász mellett, benne van egy maximum 32 kilós csomag, valamint az utasnak felszolgált ropi.

Az ország második reptere a kolozsvári

Nem véletlen, hogy a magán légitársaságok éppen ebőól a három városból indítják első belföldi járataikat. A szamosfalvi reptér az ország második legforgalmasabb légikikötője, másfélmillió utassal 2015-ben, majd a temesvári (924 ezer) és a iași-i (381 ezer) következik.

Tavaly a moldvai megyeszékhely légi utasforgalma nőtt a legnagyobb mértékben, majd 40 százalékkal a 2014-es szinthez képest. A 2015 októbere és 2016 márciusa közötti időszakban a bukaresti Henri Coandă reptérről London után Kolozsvárra indult és onnan érkezett a legtöbb járat, heti 51, a harmadik legnépszerűbb úticél pedig Iași volt, heti 49 járattal.

Temesvárnak szintén hatalmas potenciál rejlik, a bánsági megye ugyanis, Bukarest és környéke után az ország gazdaságilag legfejlettebb  régiója, az itt működő vállalatok 46 milliárd lekes forgalmat bonyolítottak le.  

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?