Környezetbarát üzemanyagot tesztel a Wizz Air

A környezetbarát kerozint részben hulladék újrahasznosítása révén állította elő egy finn vállalat.

Környezetbarát üzemanyaggal tankolták meg szerdán, a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren a Wizz Air Budapestről Párizsba tartó gépét, számolt be az economedia.ro gazdasági hírportál. Az ez alkalomból megtartott sajtótájékoztatón Chris Disndale, a reptér vezérigazgatója kifejtette, fontos, hogy a légiközlekedés fenntarthatóvá váljon.Fotó: Facebook/Wizz Air

Yvonne Moynihan, a Wizz Air fenntarthatóságért felelős igazgatója hangsúlyozta, hogy a magyar fapados társaságnak egy utasra és egy kilométerre eső szén-dioxid-kibocsátása kisebb, mint a konkurenciáé. A vállalat folyamatosan törekszik rá, hogy a kibocsátását még inkább csökkentse, mondta Moynihan. A célkitűzés az, hogy 2030-ig 25 százalékos csökkenést érjenek el.

A most kipróbált üzemanyagot a finn Neste cég állította elő, 63 százalékban kerozint, 37 százalékban pedig hulladék feldolgozása révén kinyert energiahordozót tartalmaz. A Neste üzemanyaga kompatibilis a repülőgépmotorokkal és a meglévő reptéri infrastruktúrával, így a használata nem feltételez semmiféle beruházást. A MOL 25 tonnát szerzett be a termékből.

A sajtótájékoztatón jelen volt Zsótér Csaba, a MOL üzemanyag részlegének a vezetője is. Zsótér elmondta, hogy a MOL is állít elő környezetbarát gázolajat használt étolajból és más növényi, illetve állati eredetű olajakból.

Kapcsolódók

Kimaradt?