Számos Szilágy megyei út felújításán, építésén dolgoznak gőzerővel

Hat Szilágy megyei útszakasz felújítása zajlik a Regionális Operatív Program (POR), a Helyi Fejlesztések Országos Programja (PNDL) és a megyei tanács támogatásával. A többségük a szomszédos megyékkel köti majd össze a településeket.

Szilágyi Róbert-István, a megyei önkormányzat alelnöke a Maszolnak elmondta, céljuk, hogy a megye útjait járhatóbbá tegyék, a kisebb utakat felújítsák, hogy ezekre tereljék a forgalmas utakról a közlekedést, valamint kiépítsék a szomszéd megyéket összekötő földutakat.

A 191C jelzésű Nagyfalu–Zilah–Karika útszakasz munkálatai 56 százalékban elkészültek, jelenleg Egrespataknál dolgoznak a támfalak és a betonsáncok kiépítésén. A földcsuszamlás miatt az egrespataki tetőn korlátozott a forgalom, ezért a 3,5 tonna alatti járművek is a kerülőutakon járnak, és közel 30 napig még használhatatlan lesz az említett szakasz a több méteren történő kilenc méternél magasabb betontámfal építése miatt.A Drág és Kolozs megye határa közötti út | Fotók: Szilágy Megyei Tanács/Facebook

„Az elmaradt krasznai részt remélhetőleg az elkövetkező hetekben befejezik, Kraszna központjában, a református templommal szemben lévő útszakaszon több sáv kialakítása zajlik, hogy megkönnyítsük a forgalmat. A Regionális Operatív Programból (POR) finanszírozott 42 kilométeres szakaszt a kivitelezőnek jövő év augusztusáig be kell fejeznie” – ismertette az alelnök.

Szintén POR program révén felújítják a 108D Zilah–Szilágycseh 21 kilométeres útszakaszt, a szilágyszegi részen kicserélték a vízvezetéket, az úttest teherbíró képességének a kialakítása zajlik Doba és Szilágykeresztúr között, napok kérdése, és a munkálatokkal eljutnak a keresztúri erdőhöz, ahol a földcsuszamlások miatt nehezebb terep következik, ezért korlátozzák majd a forgalmat, ami miatt a lakosok türelmét és megértését kérik.

A 13 kilométeres útszakasz Bogdánfalva–Kolozs megye határa (108A) között 90 százalékban elkészült, a munkálatok szerződését már többször meghosszabbították, a tervek szerint szeptemberig az elmaradt részt befejezik, ezáltal egy újabb útszakaszon lehet majd zökkenőmentesen közlekedni.

Dolgoznak az egrepataki tetőn

„A 109R Kendermező–Romlott–Galponya között a megyei tanács saját költségvetéséből elkezdték a munkálatokat, ugyanakkor ezt a területet felterjesztettük a 2021–2027-es Regionális Operatív Programban (POR) szereplő útszakaszok felújítására, amennyiben jövőre aláírják a finanszírozási szerződést, elszámoljuk az eddigi költségeket, és folytatjuk a korszerűsítést” – ismertette Szilágyi Róbert.

Ugyancsak a POR révén ebben a hónapban elkezdődött a több mint 20 kilométer hosszú 109E jelzésű Oroszmező–Buzamező–Nagylózna közötti rész felújítása, amelynek közbeszerzési procedúráját többször meghirdették, mert az alapanyagár emelkedése miatt nem volt jelentkező, így csak harmadjára sikerült a közbeszerzés, és csak az elmúlt hónapban írhatták alá a kivitelezési szerződést.

„Az előző négy, POR által finanszírozott útszakaszt be kell fejezzük 2023. december 31-ig, ugyanis az európai bizottság ezt a határidőt szabta meg az Európai Unió előző költségvetési ciklus pályázatainak lezárására. Amennyiben valamelyik kivitelezése nem valósul meg, a megyeházának vissza kell fizetnie a pályázat teljes összegét” – nyilatkozta az alelnök.

Még nem veszik át a DJ 108D: Szilágycseh – Máramaros megye határa közötti szakaszt az egyenlőtlen felület miatt

Az Országos Fejlesztési Programon (PNDL) keresztül zajlik 110-es Krasznahídvég–Doh–Domoszló útszakasz korszerűsítése, a munkálatok 80 százaléka megvalósult, a tervezőnek el kell készítenie a kivitelezési tervdokumentációt, azt követően a vállalkozó ígérete szerint augusztus végére befejeződhet a felújítás.

A 2020-ban kezdődött mandátum elején a megyei tanács vezetőségi szinten elhatározta, hogy a szomszédos megyét érintő útszakaszokat felújítja, vagy amennyiben az földút, kiépíti. Ezen útszakaszok rövidek, 800 métertől 3-4 kilométerig terjednek, de fontosak a megyék közti zökkenőmentes közlekedés szempontjából. Ezen szakaszok jó átjárhatóságot biztosítanak, és leveszik a nagyobb, forgalmasabb utakról a terhet.

„A legelső, amelyet saját költségvetésből építettünk ki, az a négy kilométeres Szilágycseh–Máramaros megye határa szakasz a 108D jelzésű úton, amelynek beruházása közel 10 millió lej. A felújítás megtörtént, de az előnytelen munkálat, az út egyenetlensége miatt addig nem vesszük át, amíg a vállalkozó nem javítja ki, annak ellenére, hogy már leaszfaltozták, és járható” – ismertette az alelnök.

A múlt héten átadták a 800 méter hosszú Drág–Kolozs megye határa közti útszakaszt, amelynek beruházási értéke 1,5 millió lej volt. Ez a szakasz kiváló a Kolozsvárra utazóknak, mert kikerülhetik Kisbács községet, és elkerülhetik a torlódást. Az út a kolozsvári repülőtér útelágazásához vezet, így aki a repülőtérre utazik, kikerülheti a várost, és akár másfél órát is nyerhet. Szintén Kolozs megyét köti össze Szilágy megyével a nemrég átadott 109F megyei útszakasz Fodorháza irányából.

Szatmár megyét érinti a 3 kilométer hosszú 109P számú kémeri útszakasz, a kivitelező már kezdené a munkálatokat, de pénzhiány miatt még nem kezdték el a kiépítést. Amennyiben elindul az Anghel Saligny Program, elkezdődik a felújítás.

Felújítás alatt a 108D Zilah–Szilágycseh útszakasz | Fotó: Kulcsár Mária

A Völcsök–Máramaros megye egy kilométeres 108T számú útszakaszának kivitelezési terve elkészült, amint megvan a nyertes cég, saját költségvetésből elkezdik a munkát.

„Az elmaradt, szomszédos megyéket összekötő földutak tervezés alatt állnak, de ezeket is kiépítjük ebben a mandátumban, hogy Szilágy megyéből jó átjárhatóságot biztosítsunk a körülötte lévő megyékbe” – nyomatékosította Szilágyi Róbert, hozzátéve, az utak felújítása mellett összesen öt hidat erősítenek meg, a Szamos folyó fölött Oroszmező és Nagyilonda, valamint Semesnye településen.

„Az elmúlt és az idei év alapanyag- és üzemanyagár-emelkedése miatt legalább 30-40 százalékkal megdrágultak a munkálatok, ezeknek egy részét a kormány vagy az uniós programok fedezik, de sajnos jelentős részét kötelesek vagyunk saját költségvetésünkből biztosítani” – hangsúlyozta az alelnök, aki hozzátette, a legfontosabb, hogy az említett szakaszok időre elkészüljenek, és a felmerülő akadályokat, problémákat mihamarabb megoldják.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?