Szolgálati időnek minősül az egyéni vállalkozóként végzett munka

Szolgálati időnek minősül ezentúl az egyéni vállalkozóként (PFA) végzett tevékenység – tájékoztatott Csép Éva Andrea, az RMDSZ munkaügyekért felelős szakpolitikusa, azt követően, hogy a képviselőház döntéshozó fórumként szavazta meg a törvénytervezetet, írja közleményében az RMDSZ.

A szakpolitikus rámutatott, hogy a törvénytervezet diszkriminációt old fel, hiszen a PFA-ként dolgozó személyek ugyanazt a szakmai tevékenységet végzik, mint azok, akik munkaszerződéssel vannak alkalmazva: „a kedden megszavazott törvénykezdeményezéssel szolgálati időnek minősül minden olyan munkaév, amelyben az egyéni vállalkozóként dolgozó személy éves nettó bevételének értéke legalább az országos minimálbér tizenkétszeresével egyenlő. Fontos megemlíteni ugyanakkor, hogy a szakmai régiség egyetlen tevékenységi területre ismerhető el, valamint a főtevékenységre, amennyiben az illető egyéni vállalkozó esetében több tevékenységi kód (CAEN), vagyis több tevékenységi terület szerepel a bejegyzési okiratban.”

Illusztráció: RMDSZ

Csép Éva Andrea elmondta, hogy 2021-ben több mint négyszázezer személy dolgozott egyéni vállalkozóként (PFA). Ennek 64 százaléka ötven év alatti személy, és tíz százalékra tehető a harminc év alatti személyek száma. „A mostani törvénytervezet az első lépés volt az önfoglalkoztató személyek támogatásában, továbbra is figyelmet kell fordítanunk, valamint támogatnunk kell ezen munkavállalási formákat” – nyilatkozta a képviselő.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?