Napszámosokat foglalkoztathatnak az önkormányzatok a zöldövezetek karbantartására

Ezentúl a közterületek és zöldövezetek karbantartására napszámosokat alkalmazhatnak az önkormányzatok, így az iskolák, sportpályák, kultúrházak, orvosi rendelők körüli közterületeket hatékonyabban tudja gondozni az önkormányzat – erről szavazott döntéshozó fórumként a képviselőház szerda délben.

Illusztráció | Fotó: rmdsz.roA módosító javaslatot Csép Éva Andrea, az RMDSZ munkaügyi szakpolitikusa dolgozta ki. A Maros megyei parlamenti képviselő rámutatott, hogy a napszámostörvény módosítására azért volt szükség, mert az eddigi jogszabály értelmében csak a parkok beültetését, tisztítását és karbantartását volt lehetőségük az önkormányzatoknak helyi napszámosok ideiglenes foglalkoztatásával elvégeztetni.

„A zöldövezetek karbantartási munkálatai ideiglenes tevékenységek, amelyek elvégzéséhez több munkaerőre van szükség, a kisebb önkormányzatok pedig nem rendelkeznek elegendő személyzettel ahhoz, hogy minden közterületet rendben tudjanak tartani. A szerdán megszavazott törvénymódosítással sikerült kiegészíteni a napszámosmunka alkalmazási területét, ezáltal megteremtettük a lehetőséget arra, hogy az önkormányzatok a hozzájuk tartozó közterületen, valamint az összes zöldövezet gondozását napszámosok foglalkoztatásával végezhessék el. Ennek értelmében a parkok tisztántartása mellett az iskolák, kultúrházak és orvosi rendelők kertjei is szebbek és tisztábbak lehetnek” – mondta a képviselő.

Csép Éva Andrea rámutatott arra is, hogy a törvénytervezet azok számára is bővíti a munkakínálatot, akik alkalmi munkát vállalnak a településükön, hiszen napszámosként részt vehetnek az önkormányzat zöldövezeteinek tisztántartásában.

A törvény az államelnöki kihirdetés után, a Hivatalos Közlönyben való megjelenést követően lép érvénybe.

Kapcsolódók

Kimaradt?