Törvénymódosítással növelték az egyházi állások számát

A képviselőház döntéshozó fórumként megszavazta kedden az RMDSZ törvénymódosító javaslatát, amelynek értelmében megnövelik az egyházak klerikális és világi állásainak számát – tájékoztatott Csép Éva Andrea, az RMDSZ Maros megyei parlamenti képviselője a végszavazást követően.

Képünk illusztráció, a Máriaradnai kegytemplom újraszentelésén készült | Fotó: Pataky Lehel ZsoltA törvényhozó elmondta az RMDSZ közleményében kifejtette, hogy tavaly novemberben a szövetség kezdeményezésére már sikerült új, állami állásokat biztosítani felekezettől függetlenül az egyházaknak, ezeket a kedden megszavazott törvénymódosítással újabb 24 klerikális (vikárius, esperes, segédlelkész, egyházkerületi tanácsos) és 115 nem klerikális állással sikerült bővíteni.

„Ma ismét tettünk egy lépést egyházaink és helyi közösségeink támogatásáért, azonban további teendőink vannak, hiszen az elmúlt években a klerikális és nem klerikális állásokat betöltő személyek fizetései egyáltalán nem változtak. További célunk a fizetések értékállóságának mielőbbi megteremtése” – ismertette a képviselőház munkaügyi bizottságának alelnöke.

A törvénymódosítással a Gyulafehérvári Római Katolikus Érsekség 1 vikárius, 2 esperes, 1 egyházkerületi tanácsos és 20 nem klerikális állással bővül. Az Erdélyi Református Egyházkerület részére 4 egyházkerületi tanácsos és 18 nem klerikális állás jut, a Királyhágómelléki Református Egyházkerület 2 egyházkerületi tanácsossal és 20 klerikális állással bővül. Az Erdélyi Unitárius Egyház részére 1 vikárius, 1 egyházkerületi tanácsos, 4 segédlelkész és 11 nem klerikális állás odaítéléséről döntött a képviselőház. Továbbá új álláskeretet sikerült biztosítani a Temesvári, Nagyváradi, Szatmári Római Katolikus Egyházmegyének, valamint az Evangélikus-Lutheránus Egyháznak is.

A törvény az államelnöki kihirdetés után, a Hivatalos Közlönyben való megjelenést követően lép érvénybe.

Kapcsolódók

Kimaradt?