Ötszáz lejes tanszervásárlási támogatást kaphatnak a hátrányos helyzetű iskolások

A nehéz anyagi körülmények között élő diákok 500 lej értékű tanszervásárlási segélyt kapnak áprilistól. A szociális támogatási program költségeit európai uniós alapokból fedezik. A 133/2020-as sürgősségi kormányrendelet értelmében a támogatást olyan gyerekek kaphatják meg, akik esetében az egy családtagra jutó havi átlagjövedelem az országos bruttó minimálbér kevesebb mint 50 százalékát teszi ki.

A szociális támogatási projekt áprilisban indul, előzetes felmérések alapján mintegy 235 ezer diák jogosult a tanszervásárlási segélyre. Csép Éva Andrea családpolitikust, parlamenti képviselőt kérdeztük a programról.

Az RMDSZ-es képviselő a Maszol megkeresésére megerősítette, a 2020-ban megjelent sürgősségi kormányrendelet szabályozza, hogy a hátrányos helyzetű, nehéz anyagi körülmények között élő gyerekek évente egyszer 500 lej értékű tanszervásárlási segélyben részesülhetnek. Az 500 lej értékű utalványokat elektronikusan bocsátják majd ki, így azok bankkártyákhoz hasonlók lesznek, amelyekkel a kedvezményezettek iskolai felszereléseket és ruhákat vásárolhatnak.

Fotó: RMDSZ

„A programot a minisztérium bonyolítja le, tehát beszerzi a kártyákat, feltölti a megfelelő összeggel, ezeket pedig megkapják az iskolások, azok szülei vagy a gyermek hivatalos gyámja. Az összeg a feltöltéstől számított 12 hónapon belül elkölthető” – tudatta Csép Éva Andrea.

A családpolitikus szerint a kártyákat már április elején eljuttatják a tanintézetekbe. „A minisztérium a megyei tanfelügyelőségekkel tartja a kapcsolatot, a támogatásra jogosultak jegyzékét pedig az iskolák juttatják el a felügyelőségeknek. Ezt követően a minisztérium a tanfelügyelőségeknek osztja ki a kártyákat, ahonnan továbbküldik majd az iskolákba azokat” – tette hozzá.

Csép Éva Andrea hangsúlyozta, az oktatásban részt vevő minden gyerek megkaphatja a támogatást, amennyiben olyan családból származik, ahol az egy főre eső havi átlagjövedelem az országos bruttó minimálbér legtöbb 50 százalékát teszi ki, azaz, ha az egy főre eső jövedelem 1275 lej alatt van.

Fotó: MTI

Az 500 lejes támogatás kimondottan tanszerekre, tanfelszerelésre, ruhákra költhető el. „Van egy lista, amelyben megtalálhatók a programban részt vevő szolgáltatási egységek, tehát készpénzre nem váltható be a kártyán levő összeg” – emelte ki a képviselő.

Hozzátette: „Én azt gondolom, hogy rendkívül fontos figyelnünk a kirekesztett közösségekre. Gondolnunk kell azokra a családokra, ahol a szülők kis jövedelem mellett szeretnék a gyerekeiket iskolába járatni. Meg kell tennünk minden lépést ahhoz, hogy felzárkóztassuk ezeket a gyerekeket. Fontos elkerülni, hogy az anyagi hiányosságok miatt a gyerek kiessen az oktatásból.”

Emellett a családpolitikus emlékeztetett, a nehéz körülmények között élő családoknak nagy szükségük van segítségre, hiszen „sokszor azon gondolkodnak, hogy mit tegyenek az asztalra, nem pedig azon, hogy a gyereknek milyen iskolatáskát vagy cipőt vásároljanak. Mégis szégyellik, hogy a meglévő felszerelésükkel a gyereküket elküldjék iskolába.” Ugyanakkor hozzátette, az elmúlt két év megviselte a közösségeket, családok maradtak jövedelem nélkül, ezért nagyon fontos, hogy a támogatási programot minél hamarabb elindítsák.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?