Szabadúszó kismamáknak is jár a betegszabadság veszélyeztetett terhesség esetén

Azok, akik nem alkalmazottként, hanem vállalkozóként, szabadfoglalkozásúként, kisiparosként (PFA) tevékenykednek és rendelkeznek betegszabadság-biztosítási szerződéssel, veszélyeztetett terhesség esetén is jogosultak lesznek betegszabadságra – fogadta el kedden az erre vonatkozó törvénymódosítást a képviselőház.

Illusztráció | Fotó: RMDSZ

A jogszabály eddig erre nem adott lehetőséget, és mint azt az RMDSZ keddi közleményében Csép Éva-Andrea, a munkaügyi és szociális védelmi bizottság alelnöke, a törvénytervezet társkezdeményezője rámutatott, az idei év első felében volt a legalacsonyabb a születések száma az utóbbi 145 évből; bátorítani kell a gyermekvállalást, a családalapítást. „Emiatt minden akadályt fel kell számolnunk, amely esetleg megakadályozza a családok által kívánt gyerekek megszületését. A kiszámíthatóság és tervezhetőség a legfontosabb számunkra” – nyilatkozta.

A jelenleg érvényben levő jogszabályok szerint azok a munkaszerződéssel rendelkező nők, akik veszélyeztetett terhesek és a fejlődő magzat védelme érdekében nem tudják végezni munkájukat, szakorvosi ajánlás alapján joguk van betegszabadságra menni. „Akik viszont vállalkozóként, engedélyezett jogi személyként vagy egyéni vállalkozóként tevékenykedtek, hiába volt betegszabadság biztosításuk, a veszélyeztetett terhesség esetében ezt nem igényelhették. Az általunk kidolgozott és ma elfogadott törvénytervezet ezt a hátrányos megkülönböztetést orvosolja, hiszen a vállalkozó nőknek is ugyanolyan védelmet kell élvezniük a terhesség ideje alatt, mint azoknak, akik alkalmazottként dolgoznak” – mutatott rá a Maros megyei parlamenti képviselő. Hozzátette: a szabadfoglalkozású személyek 40 százaléka, azaz több mint 180 ezer személy nő.

„Az RMDSZ számára prioritás a családok támogatása, olyan körülmények megteremtése, amelyek támogatják a családalapítást és megkönnyítik a munkahely, illetve gyermeknevelés közötti egyensúly létrehozását. A most elfogadott törvénykezdeményezés is ennek a cselekvési tervnek a része, amellyel támogatjuk a nők vállalkozói szerepét és ösztönözzük a gyermekvállalást. A fiataloknak és a családoknak hosszú távú, perspektívát nyújtó megoldásokat kell adnunk, meg kell teremtenünk azokat a feltételeket, hogy itthon maradjanak, hogy itthon alapítsanak családot” – tette hozzá a munkaügyi szakpolitikus.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?