Studium HUB: közösségi intézményt nyitottak Marosvásárhely belvárosában

A marosvásárhelyi Bolyai téri unitárius templom mellett található négyszintes épület ezentúl Studium HUB működik. Az egyedülálló létesítmény számos funkciót lát majd el.

A civil szervezetek számára kialakított úgynevezett inkubátorházban és coworking térben 15 irodát, három tárgyalótermet és két 50-100 férőhelyes konferenciatermet alakítottak ki. Az ingatlan műemlék részében, az egykori Oroszlán vendéglő helyén hangulatos, digitális kiállításokra is alkalmas kávézó várja az inkubátorház használóit, illetve az intézménybe betérőket.

Az épület két felső szintjén 13 szolgálati lakást alakítottak ki rezidens orvosok és művészek számára, ugyanakkor két vendégszobát is berendeztek. Az alagsor tereiben kulturális központot nyitottak, ahol szakmai eseményeket, kulturális programokat, képzőművészeti kiállításokat, valamint műhelyfoglalkozások lehet majd szervezni. Szintén az alagsorban létrehoztak egy podcast-stúdiót, amely lehetőséget teremt az erre igényt tartó civil szervezeteknek, felsőoktatási intézményeknek audiovizuális tartalmak elkészítésére.

Elvágták a szalagot | Fotó: Benedek Huszár Botond

Az avató ünnepséget Potápi Árpád János, a Magyar Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára, Brendus Réka, a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkárságának főosztályvezetője és Kelemen Hunor miniszterelnök-helyettes jelenlétében tartották meg.

A koncepciót dr. Vass Levente, az alapítvány ügyvezető elnöke álmodta meg, majd a teljes kuratórium az ügy mellé állt.  A tervezési folyamat, az építkezés, majd a különböző helyszínek berendezése három évet vett igénybe.

Dr. Vass Levente, a Studium˗Prospero Alapítvány ügyvezető elnöke, egészségügyi államtitkár köszöntő beszédében kiemelte, a Studium-Prospero Alapítvány több mint 20 éve egyedi és innovatív fejlesztésekkel járul hozzá Marosvásárhely, Erdély és a Kárpát-medencei magyarság megmaradásához.

Fotó: Studium-Prospero Alapítvány

 „Az intézmények megújulását támogató bármely kezdeményezés haladást, elismertséget, kapcsolatfelvételek lehetőségét jelenti. Itt, Marosvásárhelyen a nyelvi alapú kulturális másság egyszerre nemzetmegtartó, identitást és közösséget építő erő”– jelentette ki beszédében dr. Vass Levente.

A kor szerinti haladás az „épen maradást” jelenti, a közösség igényeire való figyelés a rendelkezésre állás és sok munka az, amely a fejlődést biztosította – tette hozzá.

„Az elmúlt évek egyik legnagyobb beruházása ez, ha az alapítványról beszélünk, amelynek a tevékenységi köre elsősorban a művészek illetve az orvosok támogatása” – nyilatkozta a sajtónak Potápi Árpád János.

Mint fogalmazott, örömmel tölti el, hogy a belváros ilyen szép épülettel gazdagodhat, és ezzel a magyar nemzet is. Az államtitkár reményét fejezte ki, hogy a szolgálati lakások is megtelnek és a kialakított közösségi tereket jól kihasználják. Hangsúlyozta, egységes magyar nemzetről beszélhetünk, ha az oktatásra, kultúrára, gazdaságra gondolunk.

Potápi Árpád nemzetpolitikáért felelős államtitkár | Fotó: Benedek Huszár Botond

„Azt kívánom azoknak, akik ezt az épületet birtokba veszik, hogy a legnagyobb felelősséggel használják, a közös ügyért, a közösségünk ügyeiért. Ha ez így történik, többre nem is lesz szükségünk, akkor itt mindig teltház lesz, mindig kultúrának, oktatásnak helye lesz” – mondta Kelemen Hunor az RMDSZ elnöke.

A beruházás 3,5 millió euróba került, melyet a Studium–Prospero Alapítvány a Magyar Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkárságának és a Bethlen Gábor Alapnak a támogatásával valósított meg.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?