Négy bölcsőde építése is elkezdődhet jövő évben Marosvásárhelyen

Jövő évben elkezdődik Marosvásárhelyen annak a két bölcsődének a megépítése, amelyekhez a szükséges finanszírozást a fejlesztési szaktárca saját forrásból biztosítja. Ezek mellett más forrásokból két másik hasonló intézmény is épül a jövőben, amelyekben bölcsődei és óvodai csoportok is működnek majd. 

Portik Vilmos, Marosvásárhely alpolgármestere hivatalos Facebook-oldalán közölte: elkészítették és előterjesztették a szükséges iratcsomót, így már csak a minisztériummal kell megkötniük az erről szóló szerződést. A városban egy nagyméretű bölcsőde épül az Aurel Perșu iskola szomszédságában, egy kisebb pedig az egyre népesebb Egyesülés lakónegyedben. A két intézmény összesen 150 kisgyerek befogadására lesz alkalmas – olvasható az alpolgármester bejegyzésében.

„Marosvásárhelyen jelenleg jóval nagyobb az igény, mint a rendelkezésre álló helyek száma. Papíron 337 hely van összesen, viszont a járványhelyzet miatt mindössze 230 gyereket lehet fogadni. A 2020–2021-es tanévben több mint 900 kérvényt jegyzett be a Bölcsőde Igazgatóság, 829-en benyújtották a szükséges iratcsomót is, de csak a rendelkezésre álló helyekre vehettek fel gyerekeket” – nyilatkozta a Maszolnak Portik Vilmos.

Mint mondta, nagy szerencse az, hogy a minisztériumban szívügyüknek tartják ezt a problémát és határozatban rendelkeztek arról, hogy a megyei jogú városi rangú településeken egyszerre kezdődjenek el az építkezések. Erre természetesen pályázniuk kellett. Hozzátette, minden adódó lehetőséggel él a város és sikerült időben összeállítaniuk, előterjeszteniük a szükséges dokumentációkat. Hangsúlyozta, a bölcsődei helyek hiánya valós gondja a városnak.Látványterv | Fotó: Portik Vilmos/Facebook

A két bölcsőde egyébként teljes egészében minisztériumi támogatással épül. Ez azt jelenti, hogy a város telket ad át a minisztériumnak, amelyre a tárca építtet egy bölcsődét, majd amikor elkészül, átadja azt az önkormányzatnak – közölte kérdésünkre az elöljáró.

Az elkövetkező periódusban a két bölcsőde építésen kívül is hasonló fejlesztések szerepelnek a tervek között.

„Két másik bölcsőde építése is folyamatban van, az egyik a Vízitelep utcában, ez 87 férőhelyes lesz. A finanszírozását részben uniós támogatás, részben állami költségvetés, nagyobb részben a helyi költségvetésből biztosítjuk. Az összköltség meghaladja a 12,1 millió lejt. Egy másik épület: óvoda-bölcsőde a Belvedere lakónegyedben épül majd. Az 150 férőhelyes lesz, ebből 60 bölcsődei, 90 óvodai hely. Az összköltségvetés több mint 16,2 millió lej”– tájékoztatta a Maszolt Portik Vilmos.

Kifejtette, mindkettőre aláírták a műszaki tervek elkészítésére vonatkozó szerződéseket. Előbbire öt, utóbbira hat hónap áll rendelkezésre. Az építkezéseknek 2023 decemberéig kell befejeződniük.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?